Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Alba Iulia | Punct: La Recea (DJ 107 A) | Anul: 2003

Anul   2003
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Alba Iulia
Comuna   mun. Alba Iulia
Punct
La Recea (DJ 107 A)
Sector   
Toponim   Apulum
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Ciobanu Radu Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Lazăr Ilie Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Moga Vasile Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Oţa Radu Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Plantos Cristinel Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Cod RAN    1026.12
Raport În perioada 7 octombrie – 14 noiembrie 2003 au fost efectuate cercetări pentru descărcare de sarcină arheologică a două terenuri aflate în proprietatea SC Gold Corporation S.A., situate, primul în punctul denumit de localnici "La Recea", pe partea stângă a DJ 107 A, ce duce în comuna Pâclişa, al doilea în vecinătatea sudică a Întreprinderii de materiale de construcţii "Monolit" SRL
Prima zonă cercetată cuprindea o parcelă de teren de formă triunghiulară cu baza de aproximativ 85 m şi laturile de aproximativ 100 m. Secţiunea S 01 dispusă la baza triunghiului, era orientată pe direcţia E - V şi avea 45 x 1,5 m. Nu a fost descoperit nici un complex arheologic însă de la adâncimi variabile, cuprinse între -0,70 şi -1,20 m, au fost recuperate diverse materiale arheologice, cum ar fi de pildă fragmente ceramice de uz comun, cuie şi oase de animale aparţinând epocii romane. Secţiunea S 02, a fost dispusă tot pe direcţia E - V, în prelungirea secţiunii S 01 şi avea 23,3 x 1,5 m. Nici aici nu sunt de semnalat complexe arheologice ci doar materiale ceramice de epocă romană în cantitate foarte puţină şi un mic fragment de cuţit de fier.
Secţiunea S 03, orientată pe direcţia N - S, a avut 45 x 1,5 m. În cadrul acesteia au fost puse în evidenţă 3 complexe arheologice cu un inventar extrem de sărac. Complexul C 1, aflat între metrii 16,65 şi 18,45, pentru care s-a deschis şi caseta 1, pe peretele vestic al secţiunii, având dimensiunile de 1,80 x 1 m, cuprindea o platformă neomogenă de cărămizi şi câteva pietre, alături de urme de arsură şi oase de animale. Complexul a fost descoperit la adâncimea de 1,80 m. Din inventarul acestuia ar fi de semnalat material ceramic, fragmente de cuie de fier şi sticlă, toate de epocă romană. În vecinătatea complexului amintit s-a săpat în epoca modernă şanţul pentru o conductă de evacuare a unor reziduuri, ceea ce a afectat în mică măsură stratigrafia acestuia.
Între metrii 37,30 şi 39,30, tot pe peretele vestic al secţiunii, a fost deschisă caseta 2, de 2 x 1 m, pentru degajarea unui al doilea complex, notat C 2. Acesta se prezenta sub forma unei gropi relativ regulate, de 1,20 x 0,80 m, orientată pe direcţia NV - SE, cu fundul uşor albiat. Stratigrafia acestuia cuprindea o pronunţată lentilă de lut galben sub care se afla o alta, însă de arsură. Adâncimea la care se situa era –1,40 m. Din piesele de inventar sunt de amintit oase de animale, un fragment de ac de păr din os, o mică plăcuţă de bronz, şi fragmente ceramice fără decor, toate de epocă romană.
Între m. 39,60 şi 40,60, a fost descoperit un alt complex, notat C 3, tot la adâncimea de 1,40. Groapa acestuia era mult mai slab conturată, iar inventarul cuprindea piese amestecate, romane şi medievale între care sunt de amintit o scăriţă şi o încuietoare de fier, un fragment de tipar de cărămidă, un vas ceramic şi o pilă rotundă de hypocaust.
În sfârşit, ultima secţiune din această zonă, S 04, a fost orientată pe direcţia E - V şi măsura 22,5 x 1,5 m. Aici este de semnalat un complex mai interesant, situat între metrii 16,50 şi 20,50, pentru care a fost deschisă caseta 1, pe peretele sudic al secţiunii. Caseta măsura 4 x 2 m. La adâncimea de 1,60 m a fost descoperită o platformă neregulată de dărâmături, groasă de aproximativ 0,30 m, compusă din cărămizi sparte. După înlăturarea acestei platforme, au fost descoperite, la adâncimea de 1,80 m, două structuri din piatră, fără mortar. Prima avea forma oarecum asemănătoare unei potcoave. După înlăturarea pietrelor care o alcătuiau a fost degajată o lentilă de arsură, ceea ce ne-a determinat să considerăm structura în chestiune drept o vatră. Cea de a doua structură avea o formă relativ neregulată, vag asemănătoare unui arc de cerc. Din inventarul recuperat din cadrul acestui complex se remarcă două fragmente de cărămizi cu ştampilă, oase de animale şi ceramică romană de uz comun, fără elemente de decor. Pe cartuşul uneia dintre cărămizile recuperate de lângă vatră, era ştanţat un antroponim, probabil P(ublius) AEL(ius) TE(ertius ? sau erentianus ?).
Rezumat
English Abstract We conducted excavations for archaeological clearance of two plots of land owned by SC Gold Corporation SA, situated, the first on the location called by locals “La Recea”, to the left of county road DJ 107A, leading to the commune of Pâclişa, and the second south of the construction material company “Monolit” Ltd. We did not uncover significant archaeological complexes, but most materials recovered are specific to the Roman period. Also mediaeval materials were picked up.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu