Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Bumbeşti-Jiu | Judeţ: Gorj | Punct: Vârtop | Anul: 2003

Anul   2003
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Aşezare urbană
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Gorj
Localitate   Bumbeşti-Jiu
Comuna   or. Bumbeşti-Jiu
Punct
Vârtop
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Hortopan Dumitru Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Mărgineanu-Cârstoiu Mădălina Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Marinoiu Vasile Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Cod RAN    79317.02
Raport Cercetările arheologice s-au desfăşurat în perioada 7 – 19 iulie 2003 în zona thermae-lor din vicus-ul militar, situat la S de castrul cu val de pământ de la Bumbeşti Jiu – Vârtop.
Scopul campaniei din 2003 a fost identificarea unor posibile construcţii în sectorul cercetat în anii precedenţi trasându-se în acest sens două secţiuni. Datorită existenţei unui drum industrial, prima secţiune, S 1/2003 cu dimensiunile de 7 x 2 m, a fost trasată la cca. 30 m N faţă de thermae şi la 10 m E de DN 66 (E 79), fiind paralelă cu pârâul Vârtop.
Din nefericire, din punct de vedere arheologic, această secţiune nu a furnizat elemente interesante deoarece stratul de umplutură modernă rezultat în urma construcţiei DN 66 Târgu Jiu – Petroşani era compact şi consistent. Acest lucru a fost principalul impediment în continuarea săpăturii, ajungându-se totuşi până la adâncimea de – 0,60 m.
Secţiunea S 2/2003 cu dimensiunile de 5 x 2 m a fost trasată la 2 m E de DN 66 şi la 1 m V de S 1/2002, având orientarea N - S. În caroul 1, în partea de N a secţiunii, la –0,40 m a apărut fundaţia unei construcţii realizată din piatră de râu legată cu mortar. Zidul care se prelungeşte spre V a fost distrus de amenajarea DN 66, fiind evidenţiat parţial pe o distanţă de 0,90 m şi având o lăţime de 0,80 m.
Realităţile din teren nu ne-au permis extinderea secţiunii spre N sau V din cauza existenţei unui copac cât şi a DN 66 care se află în imediata apropiere a secţiunii noastre. Tot în acest carou s-a identificat colţul unui zid construit din piatră de râu de dimensiuni mici, legată cu mortar, care pare să continue spre N. Legătura dintre cele două fundaţii s-a realizat, la un moment dat, printr-un zid de cărămidă care a fost adăugat ulterior.
Inventarul arheologic constă din materiale de construcţie din ceramică şi metal (cărămizi întregi şi fragmentare, ţigle şi olane fragmentare şi piroane cu cap în formă de T), ceramică uzuală lucrată cu mâna dintr-o pastă de culoare neagră (un fragment de oală cu brâu alveolar) şi la roată din pastă de culoare roşie, precum şi fragmente de sticlă.
În caroul 1 s-a găsit o monedă de bronz, ilizibilă, care datorită stării precare de conservare nu a putut fi determinată.
Stratigrafia secţiunii S. 2/2003 este următoarea: între 0 şi –0,21 m este stratul vegetal, între –0,21 –0,80 m este stratul de cultură roman. În carourile 1-3 este un strat de pământ galben care nu se mai continuă în carourile următoare; de la –0,80 m apare stratul steril din punct de vedere arheologic.
Rezumat
English Abstract The excavations at the thermae area of the military vicus of "Bumbeşti-Jiu Vârtop" uncovered the foundations of some river stone buildings. The archaeological inventory consists of metal and ceramic materials, coarsewares made by hand or by wheel, glass sherds and a bronze coin which cannot be determined. This material dates to the 2nd century A.D.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu