Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Mangalia | Judeţ: Constanţa | Punct: Str. Constanţei, fostul sediu al C.I. | Anul: 2003

Anul   2003
Epoca
Epoca greacă şi elenistică;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca greacă
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Mangalia
Comuna   mun. Mangalia
Punct
Str. Constanţei, fostul sediu al C.I.
Sector   
Toponim   Callatis
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Alexandru Nicolae
Constantin Robert
Ionescu Mihai
Papuc Gheorghe
Cod RAN    60491.11
Raport Ca urmare a unei intervenţii mecanice neautorizate, situl arheologic a fost distrus parţial până la -2 m. Au fost trasate şase secţiuni de 3 x 4 şi 5 x 20 m, orientate E - V. În total au fost cercetate 22 de morminte antice apaţinând epocii elenistice, majoritatea, 20, şi epocii romane - două.
Mormintele cercetate se încadrează unei vaste tipologii: morminte în cistă din dale de calcar, protejate de un ring realizat din blochete de calcar legate cu pământ, morminte în cistă, mormânt în cistă de cărămidă, morminte de inhumaţie în groapă simplă, mormânt de inhumaţie în cistă din tegulae şi olane, precum şi morminte de incineraţie de tip rug bustă, sau morminte de incineraţie cu cenuşa depusă în urnă , de asemenea, două reinhumări depuse într-un dolium.
Obiectele depuse ca ofrande sunt de o varietate ce merită subliniată prin frumuseţtea şi originalitatea acestora: oglinzi din bronz, vase de tip alabastron, capace, mărgele din sticlă policromă, căniţe, boluri, cercei de aur, un guttus ş.a.
Sunt de evidenţiat ringul şi platforma funerară cercetate în S 4, care au aparţinut unui rug funerar databil în epoca romană după amforele fragmetare şi ceramica descoperită la nivelul acestora.
Cercetarea complexelor funerare antice descrise aduce o nouă contribuţie la cunoaşterea necropolei callatiene de epocă elenistică şi romană.
În S 3, ce nu a fost afectată de intervenţia mecanică au fost studiate 32 de morminte de inhumaţie aflate la o adâncime de cca. 0,80-1,20 m.
Mormintele sunt orientate NE - SV, o parte au avut sicrie, iar poziţia scheletelor este NE - SV, cu craniul la SV, în general cu mâinile pe piept, sau pe abdomen. Au fost cercetate şi două reinhumări (gropi comune?). Inventarul mormintelor este compus din inele de bronz şi de argint, catarame de bronz şi de argint, monede otomane, un pieptene de os, toate databile în sec. XVIII-XIX p. Chr.
Atât orientarea mormintelor, cât şi inventarul acestora, demonstrează faptul că ne aflăm în faţa unei necropole creştine necunoscute a Mangaliei din perioada sus amintită
Rezumat
English Abstract Following an unauthorized mechanical intervention, the archaeological site was partially destroyed at -2 m. The graves excavated in this campaign belong to a vast typology, with many good graves, dating to the 18th – 19th centuries AD. Both the orientation of the graves and their goods demonstrate the fact that we deal with an unknown Christian cemetery of Mangalia from the period mentioned above.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu