Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Ostrov | Judeţ: Constanţa | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Categorie
Industrial;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Ostrov
Comuna   Ostrov
Punct
Sector   
Toponim   Durostorum
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cârjan Romeo Universitatea din București
Damian Paul Muzeul Naţional de Istorie a României
Elefterescu Dan Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
Muşeţeanu Crişan responsabil Muzeul Naţional de Istorie a României
Cod RAN    62547.01
Raport Campania din acest an s-a desfăşurat în zona atelierelor ceramice de la Durostorum, concentrându-se asupra suprafeţei în care a fost cercetat anterior cuptorul 11 (C11).


Pornind de la nivelul de călcare de -1,70 m, ce corespunde nivelului grătarului, am extins vechea secţiune trasând două casete, una în colţul de S-E cu dimensiunile de 3 x 2,20 m şi a doua în colţul de N-V cu dimensiunile de 1,50 x 1,50 m. S-a putut constata că nu ne aflăm în faţa unui cuptor izolat, ci a unui întreg atelier ceramic, cu o suprafaţă de aproximativ 39 m². În partea de E a atelierului, la -2,05 m, se observa o trapă, iar în exteriorul lui, pe aceeaşi latură, a fost cercetată parţial o groapă de formă circulară, cu diametrul de 1,26 m, în umplutura căreia au apărut resturi de chirpic şi fragmente de tuburi şi vase. Limita de V a atelierului nu este departe de C11. În spatele cuptorului, în perimetrul atelierului, se găseşte un strat gros de arsură (zgură, cărbuni şi cenuşă, probabil aruncate aici după curăţirea focarului). În partea de S-V a atelierului, la circa 0,40 m de limita lui, se profilează o groapă de nisip cernut. Împrejurul atelierului s-au sesizat câteva gropi cu diametrul de 0,15 m, probabil gropi de pari, ce susţin un acoperiş care, judecând după numărul mare de fragmente prăbuşite în interior, pare să fi fost realizat din ţigle. Fundul gropii atelierului apare la -2,10 m şi este marcat de un strat de circa 0,10 m de arsură puternică, dovedind că prima fază a atelierului a sfârşit printr-un incendiu. În colţul de S al atelierului apar resturile unui al doilea cuptor (C11A), în interiorul căruia a apărut un opaiţ cu cioc cordiform, specific celei de a doua jumătăţi a sec. II. Acest cuptor, care va fi cercetat într-o campanie viitoare, are canalul de alimentare comun cu C11, cele două cuptoare fiind afrontate.


Din atelier s-a recoltat un bogat material ceramic, specific olăriei de masă romane. Se remarcă un fragment de oală cu un decor dyonisiac (şarpele şi ciorchinele de struguri).

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu