Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Ostrov | Judeţ: Constanţa | Punct: Păcuiul lui Soare | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Ostrov
Comuna   Ostrov
Punct
Păcuiul lui Soare
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Damian Oana Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Diaconu Petre responsabil Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Oța Silviu Universitatea din București
Paveleţ Eugen-Cristian Universitatea din București
Cod RAN    62547.02
Raport


S-au continuat cercetările (finanţate de IAB şi MDJ - Călăraşi) în zona porţii de N a aşezării insulare, prin intermediul unor secţiuni deschise în campaniile anterioare, S I T şi S I S (prelungită în această campanie spre N cu încă 4 m - S I S A), în vederea încheierii cercetării necropolei medievale şi a dezvelirii complete a pavajului cetăţii, pe care aceasta îl suprapunea. Pavajul, compus din pietre mici şi mijlocii legate cu pământ, a fost realizat la sfârşitul secolului X, reprezentând probabil nivelul de călcare din perioada foarte timpurie a cetăţii, pentru a fi refăcut ulterior şi utilizat pe parcursul sec. XI. Necropola medievală, documentată prin cercetări efectuate în anii "60, a fost amenajată în pa8vea de NNV a cetăţii, ocupând cca. o şesime din suprafaţa fortificată păstrată în insulă, nedepăşind spre E linia axului porţii, dar fiind acoperită, din păcate, în mare parte de apele Dunării. Continuarea cercetării ei în campania 1995, a dus la descoperirea a încă 23 de morminte, numai de înhumaţie, orientate fără excepţie V-E, organizate în şiruri paralele. În general s-a practicat înhumarea individuală, în gropi simple, puţin adânci, ce nu au put fi distinse decât în câteva cazuri, având formă fie oval-alungită, fie rectangulară. Nu au fost surprinse resturi de sicrie, dar prezenţa cuielor, a piroanelor şi a scoabelor din fier într-o serie de morminte, precum şi în general în nivelul necropolei, sugerează prezenţa unor astfel de amenajări. S-a înregistrat marcarea mormintelor prin pietre, precum şi delimitarea/protecţia înhumaţilor prin dispunerea de pietre fie în zona capului, fie a picioarelor, fie lateral. Scheletele apar întinse pe spate, cu craniile în poziţie normală sau aşezate pe o parte, cu braţele în diverse poziţii (9 variante, dezvoltate din 2 tipuri principale - cu ambele braţe puternic îndoite din coate şi cu palmele aşezate pe umeri şi cu ambele braţe încrucişate pe abdomen), cu picioarele întinse, uneori uşor deranjate. Remarcăm prezenţa a doar două morminte cu inventar, constând din podoabe şi piese de port din bronz.


Necropola se datează în sec. XIII - XIV şi are analogii în Dobrogea cu cimitirele creştine cercetate la Enisala - "Palancă" şi Caliacra.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu