Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Olteni | Comuna: Bodoc | Judeţ: Covasna | Punct: Cariera de nisip (Tag) | Anul: 2003

Anul   2003
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Epoca bronzului
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Covasna
Localitate   Olteni
Comuna   Bodoc
Punct
Cariera de nisip (Tag)
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Buzea Dan Lucian Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sfântu Gheorghe
Kavruk Valerii Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sfântu Gheorghe
Cod RAN    63919.03
Raport În perioada 02.04 – 14.05.2003 au fost continuate cercetările arheologice de salvare în aşezarea Olteni – Carierea de nisip. Au fost deschise două secţiuni noi (S 10 şi S 11) şi reluate cercetările în S 9 deschisă în 2002.

S 9 a fost deschisă în anul 2002. În acelaşi an, în cuprinsul acestei secţiuni, lângă malul carierei a fost descoperită o locuinţă (L 2) care, din motive financiare, nu a putut fi cercetată. În urma prăbuşirii malului carierei, latura de N a acestui complex (cca. 30%) a fost distrusă. Cu ocazia reluării cercetărilor, în 2003 L 2 a fost cercetată. Conturul L 2 a fost surprins la adâncimea de 0,40 m, cu cca. 0,10 m deasupra nivelului stratului steril. La acest nivel, groapa L 2 se prezenta ca o pată de culoare neagră, în amestec cu resturi de lemn şi lut ars, având forma dreptunghiulară cu colţurile rotunjite (5,20 x 3,40 m), şi orientată E – V. Groapa L 2 a fost săpată în trepte până la ad. de 0,76 m de la suprafaţa actuală a terenului. Umplutura – pământ negru pigmentat cu resturi de lemn şi lut ars. Sporadic, în umplutura complexului apăreau fr. ceramice Noua, însă predomina ceramica de tip Sântana de Mureş – Cerneahov. Pe fundul L.2 se aflau aglomerări de cenuşă neagră. Aici, alături de numeroase fragmente ceramice, au fost descoperite câteva piese. O greutate de lut de forma unei piramide cu baza pătrată, ea a fost perforată transversal în partea superioară, iar sub orificiu, pe ambele laturi, au fost realizate câte două alveole; pe celelalte două laturi a fost realizată câte o amprentă de formă circulară. O ceaşcă-opaiţ lucrată cu mâna, de formă tronconică, prevăzută cu un un apucător prins de toată înălţimea corpului. O fusaiolă plată realizată dintr-un fragment de perete al unui vas.

S 10 a fost deschisă la 8 m V de S 8 cercetată în campania din anul 2002. Iniţial, S 10 era de 32 x 28 m (896 m2), ea fiind pe parcurs extinsă spre N cu 132 m2, ajungându-se la suprafaţa totală de 1028 m2. În S 10 au fost descoperite şi cercetate 30 de gropi menajere şi 25 gropi de stâlp. S 11 (40 x 34 m) a fost deschisă cu 16 m E de S 10. În S 11 a fost doar îndepărtat stratul arabil şi răzuită întreaga suprafaţă. În urma răzuirii aici au fost evidenţiate contururile a 20 de gropi menajere, 29 gropi de stâlp şi o locuinţă (L.3). Din motive financiare, complexele din această secţiune nu au fost cercetate. Ele au fost conservate, cercetarea lor fiind amânată pentru campania din anul 2004.

Gr. 34 a fost descoperită la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi se îngusta spre fundul drept (Dg = 1,2 m, Df = 1 m, ad. = 0,68 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ nisipos în amestec cu resturi de lemn carbonizat şi lipitură arsă. Inventar: puţine fr. ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 35 a fost descoperită la adâncimea de 0,50 m de la suprafaţa actuală a terenului, la nivelul stratului steril. Avea gura circulară şi se lărgea spre fundul drept. Dg = 0,96 m, Df = 1,48, ad.= 0,68 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ cenuşiu în amestec cu resturi de lemn ars. Fără inventar.

Gr. 36 a fost descoperită la adâncimea de 0,55 m de la suprafaţa actuală a terenului, la nivelul stratului steril. Avea gura circulară şi se îngusta spre fundul sferic (Dg = 1,5, ad. = 1,27 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru în amestec cu bucăţi mari de lipitură arsă şi lemn carbonizat. Inventar: material ceramic de tip Sântana de Mureş.

Gr. 37 a fost surprinsă la adâncimea de 0,50 m de la suprafaţa actuală a terenului, la nivelul stratului steril. Avea gura circulară şi se îngusta spre fundul sferic (Dg = 0,66 m, ad. = 0,58 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ afânat de culoare cenuşie în amestec cu lemn ars şi lut carbonizat. Fără inventar.

Gr. 38 a fost surprinsă la adâncimea de 0,50 m de la suprafaţa actuală a terenului, la nivelul stratului steril. Avea gura circulară (Dg = 0,84 m) şi se îngusta spre fundul drept (Df = 0,56 m). Ad. = 0,84 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ afânat de culoare cenuşie în amestec cu lemn şi lut ars. Fără inventar.

Gr. 39, a fost descoperită la adâncimea de 0,55 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi se îngusta spre fundul drept (Dg = 0,8 m, Df = 0,5m, ad. = 0,3 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ tasat, de culoare maronie, în amestec cu nisip şi cenuşă. Inventar: ceramică de tip Sântana de Mureş.

Gr. 40 a fost descoperită la adâncimea de 0,4 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi se îngusta spre fundul drept (Dg = 1,6 m, Df = 1,2 m, ad. = 2,4 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ cenuşiu în amestec cu nisip, puternic tasat, în amestec cu resturi de lut ars şi lemn carbonizat. Inventar: fragmente de oase de animele, fragmente de piese de fier şi fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr.41 a fost descoperită la adâncimea de 0,48 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura ovală şi se îngusta spre fundul uşor sferic. Dg = 1,48/1,92 m, Df = 1,08 m, ad. = 0,3 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ afânat, de culoare brună, în amestec cu multe fragmente de lut ars şi lemn carbonizat. Inventar: fragmente ceramice de tip de tip Sântana de Mureş şi oase de animale.

Gr.42 a fost surprinsă la nivelul stratului steril, la adâncimea de 0,48 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura ovală şi se îngusta spre fundul uşor sferic. Dg = 0,8/1,08 m, Df = 0,68 m, ad. = 0,38 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ nisipos. Inventar: fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 43 a fost descoperită la nivelul stratului steril. Avea formă de clopot (Dg = 1,6 m, Df = 2,2 m, ad. = 1,3 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ maroniu tasat, amestecat cu cenuşă şi fragmente de lemn carbonizat. Inventar: fragmente ceramice Noua, fragmente de oase de animale şi lipitură arsă.

Gr. 44 a fost descoperită la adâncimea de 0,55 m de la suprafaţa actuală a terenului, la nivelul stratului steril. Avea gura circulară, pereţii în trepte şi se îngusta spre fundul drept. Dg = 2,2 m, Df =1,3 m, ad. = 2,1 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru în amestec cu resturi de lipitură arsă şi lemn carbonizat. Pe fundul gropii se afla scheletul unui mamifer depus pe o parte cu capul spre V, în jurul lui existând multă cenuşă neagră. Deasupra scheletului se aflau două vase mari de provizii, dintre care unul lucrat la roată, de tip krausengefässe, şi altul – oală-borcan lucrată cu mâna. Inventar: ceramica de tip Sântana de Mureş.

Gr. 45 a fost surprinsă la nivelul stratului steril la adâncimea de 0,48 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura ovală (0,64 x 1,0 m) şi se îngusta spre fundul drept (Df = 0,6 m). Ad. = 0,12 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ cenuşiu. Fără inventar.

Gr. 46 a fost descoperită la nivelul stratului steriul. Avea forma de clopot (Dg = 0,9 m, Df = 1,32 m, ad. = 1,0 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ afânat de culoare maronie în amestec cu nisip, cenuşă, fr. de lemn ars şi lipitură. Inventar: fragmente ceramice Noua. Se remarcă două ceşti întregi cu două torţi supraînălţate.

Gr. 47 a fost descoperită la nivelul solului steril. Avea formă de clopot (Dg = 1,4 m, Df = 1,8 m, ad. = 1,12 m de la nivelul stratului steril). Umplutura – pământ în amestec cu cenuşă şi fr. mari de lipitură arsă. Inventar: fragmente ceramice Noua.

Gr. 48 a fost descoperită la nivelul stratului steril la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi fundul sferic. Dg = 2,1 m, ad. = 0,76 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – resturi de lipitură, lemn ars şi lut crud. Inventar: ceramică Noua şi Sântana de Mureş.

Gr. 48a secţiona Gr.48. Avea gura circulară şi fundul sferic. Dg = 1,6 m, ad. = 0,45 m de la fundul Gr.48. Inventar: fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş, oase de animale şi fragmente de lipitură.

Gr. 49 a fost descoperită la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura ovală şi se îngusta spre fundul drept (Dg max = 1,92m, Df max = 1,6 m, ad = 0,36 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ tasat. Inventar: fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 50 a fost descoperită la nivelul stratului steril, la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi se lărgea uşor spre fundul drept. Dg = 0,9 m, Df = 1,1 m, ad. = 0,78 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru, pigmentat cu resturi de lemn carbonizat şi lut ars. Inventar: o fusaiolă de formă bitronconică; o mărgea de sticlă de culoare galbenă; o greutate de lut ars de formă tronconică, perforată în partea superioară; două fragmente de piese de fier, probabil de zăbală; ceramică de tip Noua şi Sântana de Mureş.

Gr. 51 a fost descoperită la nivelul stratului steril la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară (Dg = 0,84), pereţii verticali şi fundul drept (Df = 0,84 m). Ad. = 0,36 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ cenuşiu tasat, în amestec cu resturi de lemn ars. Fără inventar.

Gr. 52 a fost descoperită la ad. de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului, la nivelul stratului steril. De la gura circulară se lărgea spre fundul drept. Dg = 0,8 m, Df = 1 m, ad. = 0,8 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru tasat, în amestec cu fragmente de lut ars şi lemn carbonizat în partea de sus, afânat în partea de jos. Inventar: un fragment de greutate, fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 53 a fost descoperită la nivelul stratului steril la ad. de 0,52 m de la suprafaţa actuală a terenului. De la gura circulară se îngusta spre fundul drept. Dg = 0,7 m, Df = 0,6 m, ad. = 0,46 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru tasat, în amestec cu resturi de lut ars şi lemn carbonizat. Inventar: un vârf de suliţă de fier şi ceramică de tip Sântana de Mureş.

Gr. 54 a fost descoperită la nivelul stratului steril la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi fundul sferic. Dg = 0,76 m, ad. = 0,58 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru afânat, în amestec cu resturi de lipitură arsă. Inventar: fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 55 a fost descoperită la nivelul stratului steril. De la gura circulară se lărgea spre fundul drept. Dg = 1,1 m, Df = 1,6 m, ad.= 1 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ de culoare maronie, puternic tasat. Inventar: fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 55a a fost evidenţiată pe fundul Gr.55. Avea gura circulară (Dg = 0,5 m) şi se lărgea spre fundul drept (Df = 1 m), ad. = 0,6 m de la nivelul fundului Gr.55. Umplutura – pământ afânat, în amestec cu resturi de lut ars, lemn carbonizat, zgură de fier, fragmente ceramice de tip Sântana de Mureş.

Gr. 56 a fost descoperită la nivelul stratului steril la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară (Dg = 0,72 m) şi se îngusta spre fundul drept (Df = 0,6 m). Ad. = 0,3 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ maroniu tasat. Fără inventar.

Gr. 57 a fost descoperită la nivelul stratului steril, avea gura circulară (Dg = 0,68 m) şi se îngusta spre fundul drept (Df = 0,58 m). Ad. = 0,2 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ maroniu afânat. Fără inventar.

Gr. 58 a fost descoperită la nivelul stratului steril, avea gura circulară (Dg = 0,6 m) şi se îngusta spre fundul uşor sferic (Df = 0,48 m). Ad. = 0,2 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ afânat în amestec cu resturi de lemn carbonizat şi lut ars. Fără inventar.

Gr. 59, a fost descoperită la nivelul stratului steril la adâncimea de 0,5 m de la suprafaţa actuală a terenului. Avea gura circulară şi fundul sferic. Dg = 1,2 m, ad. = 0,75 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ negru puternic pigmentat cu resturi de lut ars. Inventar: ceramică de tip Sântana de Mureş.

Gr. 60 a fost descoperită la nivelul stratului steril, avea gura circulară (Dg = 0,64 m) şi fundul sferic. Ad. = 0,36 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ maroniu, tasat. Fără inventar.

Gr. 61 a fost descoperită la nivelul stratului steril, avea gura circulară (Dg = 1 m) şi se îngusta spre fundul uşor sferic (Df = 0,88 m). Ad. = 0,28 m de la nivelul stratului steril. Umplutura – pământ maroniu, tasat. Fără inventar.

Ca şi în campaniile anterioare, în aşezarea de Olteni – "Cariera de nisip" au fost cercetate urme de locuire Noua şi cele ale culturii Sântana de Mureş-Cerneahov. Se constată că, deşi cercetările au fost efectuate pe suprafeţe relativ mari, nu au fost găsite urme ale unor locuinţe Noua.

Rezultatele cercetărilor anterioare au fost publicate în: D. Buzea, Săpăturile arheologice de salvare de la Olteni – "Cariera de nisip", jud. Covasna, în anul 2000, Angustia 7, 2002, p. 183-226; V. Cavruc, D. Buzea, Olteni, CCA 2002, p. 219-221; Noi descoperiri arheologice în sud-estul Transilvaniei, Catalog de expoziţie, Covasna, 2002.

O parte din materialele arheologice au intrat în expoziţia "Noi descoperiri arheologice în sud-estul Transilvaniei", mai – iulie 2003, Covasna.
Rezumat
English Abstract In Aprilie and May 2003, we continued the rescue excavation in the settlement of Olteni – "Cariera de nisip". We opened two new trenches (S 10 and S 11). The research within the trench S 9, opened in 2002, also continued. S 9 was opened in 2002. In the same year, within this trench, near the quarry edge we discovered the dwelling L 2. Because of the fall of the quarry's edge, the north side of this complex (about 30%) was destroyed. In 2003, when the researches were resumed, we excavated dwelling L 2. Its outline was detected at 0.40 m depth, about 0.1 m over the sterile soil level. At this level, L 2 showed as a black-coloured spot mixed with charcoal, wattle and daub fragments. It was rectangle-shaped with rounded corners (5.20 x 3.40 m) and oriented to the east – west. The pit of L 2 was excavated in steps down to 0.76 m depth. It is filled with black soil mixed with wooden and burned clay pieces. Sporadically, in the complex belonging to Noua culture sherds appeared, but Sântana de Mureş – Chernjahov type pottery prevailed. On the bottom of L 2 we found an agglomeration of black ash. Besides the numerous sherds we also discovered several pieces: the clay pyramid-shaped loom-weight with square base, perforated in its upper part; the hand-made cup-rushlight with the handle tied to the entire height of the body; the flat spindle-whorl made of sherds. In S 10 (896 msq.) we researched 30 pits, three of them belonging to the Noua culture, and 17 to the Sântana de Mureş-Chernjahov culture. Ten pits could not be dated because of the lack of relevant material.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu