Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Brăduţ | Judeţ: Covasna | Punct: Dealul cu cioturi, Dealul Rotund | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Covasna
Localitate   Brăduţ
Comuna   Brăduţ
Punct
Dealul cu cioturi, Dealul Rotund
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Székely Zsolt responsabil Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN    64050.03
Raport


Au fost continuate cercetările arheologice la complexul tumular de la Brăduţ.


Pe "Dealul cu Cioturi" a fost secţionat tumulul nr.5 (T.5). Sub humusul gros de 20 cm se află stratul de umplutură - mantaua tumulului - care nu conţine nici un material arheologic, sub care, la o adâncime de 60 cm a apărut stratul de lut galben-ruginiu.


La capătul nordic al "Dealului Rotund" a fost secţionat tumulul nr.6 (T.6), nederanjat, care nu a dat nici un rezultat.


Pe marginea sud-estică a platoului "Dealului Rotund" se află tumulul nr.7 (T.7), deranjat şi parţial distrus în secolul trecut.


Tumulul a fost secţionat în porţiunile nederanjate cu un şanţ de cercetare în direcţia est-vest şi cu altul în direcţia nord-sud. Mantaua tumulului conţinea mult pietriş şi fragmente ceramice aparţinând primei faze a culturii Coţofeni.


Pe marginea sudică a platoului "Dealului cu Cioturi" se află un tumul deranjat în secolul trecut (T.8), care a fost secţionat cu un şanţ lung de 12 m în direcţia nord-sud. În profilul estic al şanţului de cercetare a apărut un mormânt cu o lespede de piatră. Scheletul era aşezat în poziţie chircită, cu multă cenuşă şi o urnă fragmentară, decorată cu linii incizate cu şnur.


Buza vasului este răsfrântă în afară, fundul lipseşte din antichitate. Vasul era aşezat cu gura în jos.


La nord de tumulul nr.7, pe platoul "Dealului Rotund" se află un mic tumul (T.9), care a fost secţionat în direcţia nord-sud. În mantaua tumulului, la o adâncime de 74 cm, au fost găsite urne funerare de dimensiuni diferite. Profilul tumulului se prezintă în felul următor: sub humusul gros de 25 cm se află stratul de umplutură de 80 cm grosime, după care apare stratul de lut galben, nederanjat. Materialul ceramic descoperit, mai multe vase întregibile, aparţine fazei timpurii a culturii Noua.


Pe "Dealul cu Cioturi" au fost cercetaţi încă trei tumuli (T.10, 11, 12). În tumulii nr.10 şi nr.12 nu s-au găsit materiale arheologice; în tumulul nr.11, a apărut o cutie din lespezi de piatră, (Kistengrab), care nu conţinea inventar arheologic.


Tumulii nr.8 şi nr.12 aparţin culturii Schneckenberg.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu