Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Chilieni | Comuna: mun. Sf. Gheorghe | Judeţ: Covasna | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Dacii liberi
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Covasna
Localitate   Chilieni
Comuna   mun. Sf. Gheorghe
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bartók Botond responsabil Oficiul Judeţean pentru Patrimoniu Cultural Naţional Covasna
Cod RAN    63410.02
Raport


Cercetările arheologice practicate în aşezarea din sec. IV p.Chr. de la Chilieni au continuat în zona de la nord de secţiunile trasate în prima campanie de săpături, din 1987. S-au deschis în malul terasei Oltului două casete, C.1 (8,20 x 1,90 x 2,10 x 8,20 m) şi C.2 (8,75 x 0,60 x 0,70 x 8,75 m). În C.1 s-au surprins două gropi în formă de sac şi o lentilă de chirpic. În gropi au apărut fragmente ceramice provenind de la vase lucrate la roată, de tip "Krausengefäss", de la vase modelate cu mâna, din pastă grosieră şi câteva fragmente de la un vas modelat cu mâna, decorat cu triunghiuri în zona buzei. Chirpicul provenea de la o locuinţă surprinsă în malul terasei Oltului, probabil distrusă de exploatarea de nisip din zonă. În C.2, de asemenea, au apărut două gropi în formă de sac care conţineau: fragmente ceramice lucrate la roată şi fragmente de vase modelate cu mâna, din pastă fină sau grosieră, de culoare neagră, cenuşie sau roşie, de la vase de provizii, vase de tip borcan şi fragmente de boluri; fibulă de bronz cu piciorul întors pe dedesubt (mit umgeschlagenem Fuss). Exemplare similare s-au descoperit la Sântana de Mureş, M.48, ca şi în necropolele de sec. IV din Muntenia.


Înspre peretele nordic al C.2, a apărut o îngrămădire de chirpic, care a aparţinut unei locuinţe distrusă în întregime de cariera de nisip. Se impune investigarea laturei nordice a aşezării, a cărei limită nu a fost încă surprinsă.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu