Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Odaia Turcului | Comuna: Mătăsaru | Judeţ: Dâmboviţa | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Dâmboviţa
Localitate   Odaia Turcului
Comuna   Mătăsaru
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    68084.01
Raport


După o întrerupere de şase ani au fost reluate săpăturile arheologice în aşezarea din epoca timpurie a bronzului de la Odaia Turcului. Scopul cercetărilor din acest an a fost verificarea stratigrafiei aşezării şi relaţia dintre valul de apărare şi nivelurile din aşezare. S-a deschis , o singură secţiune numită SA/1995 cu dimensiuni de 16 x 3 m, orientată SSE-NNV, în marginea vestică a aşezării. SA/1995 este paralelă cu profilul vestic al SI/1988 şi perpendiculară pe SII/1988. Din motive obiective, săpătura nu a ajuns la pământul viu, astfel încât în momentul de faţă nu dispunem decât de rezultate parţiale.


În carourile 1 - 6 săpătura s-a adâncit până la -0,80. Solul vegetal are o grosime de cca. 0,10 m şi conţine materiale ceramice din epoca bronzului şi medievale (sec. XVI - XVII). De la baza solului vegetal se adâncesc două gropi medievale care au distrus în mare parte nivelurile epocii bronzului. Nivelul superior de locuire (corespunzător grupului Odaia Turcului) are o culoare cenuşie închisă şi o grosime de 0,25 m. Acest nivel suprapune locuirea Glina, ce constă, între -0,35 -0,80, din trei niveluri. Este vorba de o refacere succesivă (şi probabil locală) a unei locuinţe din care, din cauza deranjamentelor ulterioare, nu s-au mai păstrat decât slabe urme de podea.


În carourile 7 - 16 săpătura s-a adâncit până la -0,50 m şi a surprins valul de apărare al aşezării, constituit dintr-un lut castaniu-roşcat, foarte compact. Singura observaţie stratigrafică sigură este aceea că nivelul corespunzător grupului Odaia Turcului suprapune valul de apărare. În consecinţă, fortificaţia nu poate aparţine decât unuia din nivelurile Glina surprinse în aşezare. Singurele complexe de locuire, în afară de cele două gropi medievale amintite, sunt patru gropi ce se adâncesc de la baza nivelului superior, din care două perforează valul de apărare.


Materialul ceramic este tipic atât pentru cultura Glina cât şi pentru grupul Odaia Turcului şi împreună cu materialele rezultate din săpăturile mai vechi se află în curs de prelucrare la IAB.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu