Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Galaţi | Punct: Tirighina (Barboşi) | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Latene;
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive);
Domestic
Tipuri de sit
Aşezare deschisă;
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Galaţi
Localitate   Galaţi
Comuna   mun. Galaţi
Punct
Tirighina (Barboşi)
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    75105.04
Raport


Săpăturile arheologice s-au desfăşurat, ca şi în anul 1994, la sud de castellum, la aproximativ 50 m de calea ferată, în grădina locuitorului F.Georgescu. Secţiunea I-95, orientată nord-sud, a avut în final dimensiunile 20 x 2 m.


Continuarea spre sud a explorărilor a adus câteva rezultate utile reconstituirii sistemului de apărare pe latura sudică, care vor putea fi admise ca sigure doar după săpături de verificare la vest de S I-95.


Pe direcţia M - 6,5 începe un perete rectangular din pământ bătut, lat de 0,80 m, pe care pot fi observate gropile unor stâlpi. La 0,5 m de acest murus, pe traseul secţiunii, a fost surprinsă o parte (2,5 m) dintr-o locuinţă (turn?) parţial distrusă de lucrările agricole care va putea fi delimitată după deschiderea unei casete pe latura vestică.


La 1,5 m la sud de acest complex, în nivelul I, începe un şanţ cu deschidere maximă de 3,5 m (M - 12,5 M - 16). La 1,5 m de marginea sudică a şanţului care coboară unghiular până la - 2,35 m poate fi consemnată prezenţa unei alte amenajări care rămâne a fi studiată în campania următoare, după prelungirea spre sud a secţiunii.


Nivelul II roman, aflat la -0,30 - 0,40 m de la nivelul actual de călcare, este distrus de lucrările agricole pe o mare parte a suprafeţei cercetate. La -0,80 m apar refacerile din nivelul I roman. Săpăturile în aşezarea getică nu sunt posibile din pricina nivelului pânzei de apă freatică în zonă (-1,80 -2 m).


Materiale recoltate. Ceramica romană din foarte multe tipuri de vase şi categorii este foarte fragmentată şi vor fi cu probabilitate doar trei vase întregibile. Amforele, cele mai multe de dimensiuni medii, sunt tipice pentru sec. I - III. Au mai fost găsite două monede în stare proastă de conservare, câte una în fiecare nivel şi zgură de fier.


Materialele sunt în curs de restaurare. Se impune continuarea cercetării în zona sud-vestică pentru corecta completare a hărţii arheologice a localităţii şi adăugarea unor importante date asupra castrului şi aşezării civile.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu