Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Tuluceşti | Judeţ: Galaţi | Punct: Valul antic Traian | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Galaţi
Localitate   Tuluceşti
Comuna   Tuluceşti
Punct
Valul antic Traian
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Brudiu Mihalache responsabil Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi
Cod RAN    77340.01
Raport


Au fost efectuate cercetări în zona valului antic Tulceşti - Traian. Cercetarea s-a desfăşurat în cadrul practicii cu studenţii secţiei de Istorie - filosofie de la Universitatea din Galaţi, pe teritoriul localităţii Cişmele, com. Smârdan, jud. Galaţi.


Secţiunea a fost trasată într-o zonă unde există o abundentă zonă acviferă care, din antichitate până în prezent, a modificat morfologia terenului, în sensul că a produs întreruperea fortificaţiei antice prin evoluţia în direcţia nord a unei puternice ravene. Printr-o cercetare arheologică prealabilă, s-a observat existenţa unor mărturii de vieţuire umană (locuinţe), care, sperăm, ar putea ajuta la datarea acestei fortificaţii. Secţiunea a avut o lungime de 34 x 2 m. S-a adâncit până la 1,40 m. S-a atins în zona valului şi a bermei orizontul de călcare antic. S-a constat că şanţul şi valul traversau o pantă a capătului unui interfluviu, astfel încât între val şi pantă a avut loc un proces de colmatare care a ridicat cota terenului cu mult faţă de orizontul de călcare antic. Pe această colmatare, într-o perioadă recentă s-a instalat vatra unei aşezări, care a produs o serie de deranjamente în structura valului antic, unde a fost descoperită o locuinţă atelier. După unele complexe arheologice demidate din această zonă s-a putut constata că a existat o aşezare aparţinând culturii Folteşti, realitate surprinsă şi în secţiune, prin fragmentele ceramice şi de silex. O locuire ulterioară în această zonă a mai fost în secolele XVIII - XIX, de la care provin o locuinţă şi trei gropi menajere situate pe val. Urmează să urmărim situaţia în zona şanţului de apărare. Menţionăm că valul a suportat o acţiune puternică de demidare şi deflare în acest sector.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu