.
Sarmizegetusa | Judeţ: Hunedoara | Punct: Forum novum | Anul: 1995
Anul:
1995
Epoca:
Latene;Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Categorie:
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit:
Cetate
Județ:
Hunedoara
Localitate:
Sarmizegetusa
Comuna:
Sarmizegetusa
Punct:
Forum novum
Toponim:
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Diaconescu Alexandru Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Obmann Jürgen Universitatea din Köln, Germania
Piso Ioan responsabil Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Schäfer Alfred Universitatea din Köln, Germania
Cod RAN:
Raport:


Prin forum novum înţelegem obiectivul cunoscut în vechea literatură de specialitate ca for al coloniei. El se află la sud de forul traianic (forum vetus) şi se compune, din câte ştim până acum, dintr-o curte şi un spaţiu acoperit, aflat la nord de aceasta. A mai fost cercetat şi intersititium-ul dintre cele două foruri. În total a fost dezvelită o suprafaţă de 30 x 15 m din partea nord-vestică a obiect...ivului. Acolo unde terenul a permis-o, săpătura s-a desfăşurat pe carouri de 4 x 5 m şi a mers până la o adâncime de circa 2 m.


Am identificat pe toată suprafaţa resturile unei prime faze de lemn, constând dintr-un cardo cu un canal de drenaj pe mijloc şi o clădire la est de el. Înspre drum aceasta are un portic şi, dincolo de el, încăperi de diferite dimensiuni. Forma acestora nu pledează pentru o interpretare în sensul unei barăci militare.


În timpul construirii forului traianic, clădirile de lemn din forum novum au fost demolate şi întreaga suprafaţă a servit drept loc de depozitare a materialelor, de preparare a mortarului, etc., şi pentru care s-a construit un adevărat sistem de canale de drenaj. După încheierea construirii forului traianic a fost adăugată la sud de el, către sfârşitul domniei lui Traian sau la începutul domniei lui Hadrian, o nouă piaţă, probabil un macellum, perfect aliniat forului traianic, dar cu zidurile construite într-o tehnică mai puţin îngrijită. Pe latura de sud a acestei pieţe se găsea un şir de tabernae de 6 x 5 m, iar în faţa lor un portic cu arce, lat de 5 m. La sud de acesta se întindea curtea, pavată cu lespezi de gresie nisipoasă. Semnificativ ni se pare faptul că această combinaţie între for şi macellum, întâlnită în faza de lemn a forului traianic, este păstrată în faza de piatră. Într-o fază ulterioară pilaştrii porticului sunt înlocuiţi cu un zid continuu, care avea cu siguranţă largi deschideri înspre curte. Aceasta este lărgită spre vest şi pavată cu plăci de gresie cenuşie. În dreptul porticului sunt înălţate baze de statui ecvestre, dintre care în suprafaţa cercetată am găsit cinci, în faţa cărora se adaugă una de dimensiuni colosale.


Ulterior curtea a fost pavată cu dale mari de travertin. Din tabernae-le amintite mai funcţionează cele două din capătul vestic, pe când în zona centrală este amenajată o aulă în care sunt dispuse statui de demnitari. Am găsit două fragmente din bazele cu inscripţii. Lărgirea curţii s-a făcut cu ocazia ridicării unei mari clădiri, care se vede pe teren la sud de săpătura noastră şi despre care credem că este Capitoliul. Toate aceste lucrări indică transformarea macellum-ului într-un al doilea for.


Una dintre cele mai interesante descoperiri este o conductă de plumb din vremea lui Traian, purtând numele oraşului şi a doi demnitari. La nivelul clădirilor de lemn şi în umpluturile aduse în vederea fazei de piatră a fost descoperit un bogat material arheologic, care nu cuprinde piese specific militare, cum s-a întâmplat cu umpluturile din forum vetus.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO