Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cenad | Judeţ: Timiş | Punct: Cetatea medievală | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Timiş
Localitate   Cenad
Comuna   Cenad
Punct
Cetatea medievală
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Iambor Petre responsabil Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Matei Ștefan Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Cod RAN    156268.01
Raport În centrul com. Cenad, în vecinătatea bisericii romano-catolice, în S XI, de 13 x 2 m, orientată E-V, paralelă cu S X/1987 şi la foarte mică distanţă de aceasta, au fost descoperite temeliile a ceea ce pare să fie o rotondă.
În capătul de est al secţiunii, între m. 10,70 - 12,50, temelia din piatră legată cu mortar de forma unei abside circulare, are în capătul de sud-vest un stâlp construit pe o bază de piatră, din cărămizi romane (păstrate 7 rânduri pe o înălţime de 25 cm) legate cu mortar de bună calitate. În S X/1987 a fost dezvelită faţa nordică a temeliei acestui stâlp, precum şi a unei alte abside circulare, ceea ce ne întăreşte părerea că avem de a face cu fundaţia unei rotunde cu plan hexalobat.
În partea de vest a S XI, între m 0,30 - 3 s-a găsit o temelie de piatră uşor arcuită spre sud, care poate fi a absidiolei de la intrarea în edificiu.
Stratigrafia ne oferă prea puţine elemente pentru dotarea acestui complex. Sub nivelările moderne şi medievale târzii, între 1,60 - 2,00 m. adâncime, s-a remarcat un strat de pământ cu multă ceramică din sec. XII-XIII, în care abundă cazanele de lut. Acest strat se suprapune peste un nivel de dărâmătură (gros de 0,15 - 0,25 m) şi peste humusul antic (între 2,00 - 2,75 m adâncime) în care s-a găsit ceramică romană, precum şi ceramică din sec. X-XI. În acest strat au fost descoperite temeliile rotondei.
Într-o a doua secţiune, S XII, de 10 x 2 m, orientată N-V şi paralelă cu S I/1974, s-a descoperit sub nivelările târzii, un strat de cultură din sec. XIII-XIV şi la 2,60 - 2,70 m adâncime, 6 schelete orientate V-E. Gropile mormintelor întretaie primul dintre cele trei nivele de construcţie sesizate în secţiune. La M1, aparţinând unui copil, s-au găsit în zona craniului, 4 inele de tâmplă din argint databile în sec. XI-XII.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu