Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Suceagu | Comuna: Baciu | Judeţ: Cluj | Punct: Oradba | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Dacii liberi;
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Cluj
Localitate   Suceagu
Comuna   Baciu
Punct
Oradba
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cociș Sorin Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Oprean Coriolan Horaţiu responsabil Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Cod RAN    55909.03
Raport S-au continuat săpăturile în punctul "Oradba" din hotarul Suceagului. S-a cercetat o terasă, aflată la circa 100 metri mai jos, pe pantă, faţă de zona cercetată între 1991-1993, unde s-a trasat o secţiune lungă de 30 metri, în jurul căreia au fost apoi dezvelite 7 suprafeţe.
1. Aşezarea din secolele III-V se întinde şi în această zonă. Am surprins peste tot în săpături nivelul roman, fără a se contura însă structuri constructive clare şi consistente. Probabil, ele au fost în mare parte dezafectate şi materialul de construcţie reutilizat de locuirile ulterioare. Multe piese metalice mărunte, ceramică, cărămizi şi elemente arhitectonice romane au fost descoperite în nivelele superioare, fără a putea fi considerate în totalitate drept materiale reziduale. A fost apoi identificat acelaşi strat de locuire, având până la 0,30 m grosime şi foarte bogat în material arheologic, datat în săpăturile anterioare în secolele IV-V. Am surprins cu certitudine conturul unei locuinţe îngropate şi am identificat altele de suprafaţă cu podele de lut şi vetre. În acest interval cronologic au existat, se pare, mai multe etape de locuire, fără a putea fi sesizate stratigrafic întreruperi de locuire. Una dintre aceste etape poate fi încadrată spre mijlocul secolului IV, pe baza ceramicii şi a unui pieptene de os cu un singur rând de dinţi şi mânerul complet boltit, descoperit în locuinţa adâncită. Cea mai târzie etapă, databilă spre mijlocul secolului V (sau chiar mai târziu), este reprezentată de un cuptor de ars ceramică. Acesta este de tipul cu perete median şi stratigrafic şi am constat că groapa în care a fost construit pornea de la nivelul superior al stratului datat în secolele IV-V. Datarea târzie a acestei etape este asigurată şi de alte pise găsite în săpătură la acelaşi nivel, cum ar fi: o fibulă mare de fier, un capăt de curea, piepteni de os bilaterali.
2. Aşezarea din secolele VII-IX. Identificarea ei reprezintă o noutate adusă de săpăturile din 1994. Locuirea din secolele VII-IX suprapune nivelele anterioare. O locuinţă de suprafaţă cu ceramică databilă în secolele VII-VIII a fost amenajată chiar deasupra cuptorului descris anterior, utilizând peretele său median, ce rămăsese intact. O locuinţă situată în apropiere a fost datată printr-un cercel de argint cu pandantiv stelat în secolul VII. A fost de asemenea dezvelit un cuptor-pietrar amenajat cu lespezi de calcar şi bolovani de râu situat, probabil, în colţul unei locuinţe de suprafaţă ce urmează să fie cercetată în anul 1995. O analiză sumară a ceramicii lucrată atât cu roata rapidă, cât şi cu cea lentă, precum şi a celei lucrată cu mâna, pare să indice o prelungire a locuirii cel puţin până în secolul IX. Ar trebui remarcată, de asemenea, reutilizarea în secolele VII-IX a materialelor de construcţie şi a obiectelor mărunte romane, găsite la faţa locului, ori adunate dintr-o necropolă din apropiere.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu