Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Probota | Comuna: Dolhasca | Judeţ: Suceava | Punct: Mânăstirea Probota | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Mănăstire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Suceava
Localitate   Probota
Comuna   Dolhasca
Punct
Mânăstirea Probota
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Ciubotaru Elena Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț
Gherman Elena Muzeul de Istorie a Moldovei, Iași
Pușcașu Voica Mari responsabil Ministerul Culturii
Cod RAN    148060.01
Raport A. Sector interior - BisericăS-a continuat, şi terminat, cercetarea arheologică a ariei de la interiorul bisericii, respectiv încăperile gropniţei pronaosului şi pridvorului. (vezi plan dispunere casete).


Principalele rezultate sunt următoarele:


1. S-a constatat unitatea structurii întregului edificiu şi simultaneitatea realizării tuturor încăperilor alcătuitoare, la nivelul fundaţiilor (turnate şi zidite) şi a primelor asize ale elevaţiilor (în zonele în care stratul pictural nu se mai păstra la partea sa inferioară).


2. S-a constatat amenajarea a 4 cripte în încăperea gropniţei (în partea vestică a încăperii, două spre sud şi două spre nord) care au fost construite de la început, odată cu realizarea fundaţiilor întregului edificiu;


3. Au fost identificate zone limitate din fosta pardoseală de cărămidă a celor trei încăperi, sau din stratul de mortar suport al acesteia, cu menţiunea ca faţa fostei pardoseli era situată la cote identice pe toată desfăşurarea ariei bisericii, cu excepţia zonelor fostelor praguri (ridicate cu cca. 20 cm ).


4. Au fost identificate vestigiile a 23 de cripte din zidărie, toate violate şi jefuite spre sfârşitul sec. al XVIII-lea (şi care adăpostiseră iniţial înmormântări practicate în intervalul anilor 1540 - 1640); de remarcat marea varietate a soluţiilor constructive adaptate de meşterii realizatori ai criptelor; privind materialul folosit, sistemul constructiv, soluţiile adaptate pentru acoperirea şi amenajarea fundului criptelor.


În aceeaşi ordine de idei remarcăm şi fosta bogăţie a inventarului funerar din care jefuitorii au - pierdut - sau abandonat vestigii concludente, resturi vestimentare, pasmanterie, conduri şi chiar elemente de podoabă (cercei, ace de păr, inele etc.).


Tot în interiorul bisericii au fost identificate şi cercetate 8 morminte in situ practicate în groapa simplă (dintre care două în pronaos, deosebit de bogate ca inventar).B. Sector est - incintăÎn zona estică a incintei a fost verificat sistemul de construcţie al zidurilor de incintă şi al turnurilor, realizate - la rândul lor - într-o singură etapă de construcţie -.


S-a putut constata şi faptul că faţă de panta naturală a terenului (cu cădere de la V-SV spre E-NE) zona pe care a fost fundată biserica a fost orizontalizată în aşa fel, încât spre extremitatea vestică a acesteia răzuirea a atins o adâncime de 50 - 60 cm, faţă de nivelul de calcare găsit de constructori în preziua fundării noii mânăstiri a Probotei, începută în anul 1530. Pe lângă observaţiile majore enunţate mai sus, campania a prilejuit şi recitirea lespezilor funerare păstrate, identificarea lespezii egumenului Grigorie (mort în 1590) descoperirea lespezii mormântului hatmanului Vartic (mort în 1548) ca şi identificarea personajelor înmormântate la intereiorul bisericii Probota Nouă.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu