Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cenad | Judeţ: Timiş | Punct: Cetatea medievală | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Timiş
Localitate   Cenad
Comuna   Cenad
Punct
Cetatea medievală
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Iambor Petre responsabil Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Matei Ștefan Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Cod RAN    156268.01
Raport


Au continuat cercetările arheologice în centrul comunei Cenad, în apropierea bisericii romano-catolice, prin deschiderea casetei A de 4 x 4 m, în capătul de est şi pe latura de sud a S 11/1994. În profilul de nord al casetei s-a constat următoarea stratigrafie: sub nivelurile moderne şi medievale târzii, între 2,40 - 2,70 m adâncime, s-a detaşat un nivel cu multă ceramică din sec. XI - XII (cazane de lut, vase ornamentate cu linii paralele, cu rotiţa dinţată şi cu unghia), sub care un altul, cu pământ răscolit amestecat cu piatră măruntă şi mortar până la lutul galben, în care s-a săpat şanţul de formă trapezoidală (0,60 m adâncime) al unei absidiole a bisericii cu plan central (rotondă).


În grădina bisericii ortodoxe române, în S 13, de 10 x 1,50 m, s-a urmărit fortificaţia oraşului medieval. Au fost surprinse două faze de fortificare cu val de pământ şi cu resturile de lemn carbonizate provenind de la palisade. În urma unui incendiu, primul val a fost abandonat şi aplatizat, peste el înălţându-se un altul, mult mai lat, pe a cărui creastă a fost ridicată o nouă palisadă. În miezul acestui val s-a descoperit multă ceramică din sec. XIII - XV, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că el a fost ridicat probabil în sec. XVI, la începutul stăpânirii turceşti. Lăţimea şi adâncimea şanţului dinspre sud n-au putut fi determinate, săpătura în acest punct nefiind încheiată.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu