.
Gătaia | Judeţ: Timiş | Punct: Biserica "Sfântu Gheorghe" | Anul: 1995
Anul:
1995
Epoca:
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI);Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Județ:
Timiş
Localitate:
Gătaia
Comuna:
Gătaia
Punct:
Biserica "Sfântu Gheorghe"
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Rădulescu Alexandru responsabil Muzeul Banatului, Timişoara
Cod RAN:
Raport:

Complexe descoperite: cercetarea completă a locuinţei 2/1991 şi a locuinţei 3/1991, dezvelirea parţială a locuinţei 1/1991.


Locuinţele sunt construcţii patrulatere de lemn şi pământ, cu elevaţie din lemn pe stâlpi şi vetre deschise din pietre mici plasate în colţul locuinţei şi, uneori, în mijlocul ei (L. 2). Arderea în sectorul vetrelor este destul de puternică, locuinţele nu prezintă însă alte urme d...e arsură.


Materialul arheologic: ceramică, pietre mici de la vatră, oase de animale, zgură de fier, mici piese de fier (cuţite, etc), fusaiole, ceramică lucrată la roata înceată, parţial şi cu mâna, mai ales în L. 3/1991. Datarea complexelor, secolele VIII-IX. În campaniile 1994-1995 au fost cercetate trei gropi de provizii de forme şi dimensiuni diferite, cu foarte multă cenuşă în umplutură, cu ceramică, oase de animale, zgură de fier, etc, încadrate cronologic în sec. XIV-XV. Cantitatea mare de cenuşă din aceste gropi provine de la diversele procese de combustie care au avut loc în aşezare.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO