Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Buneşti | Judeţ: Vaslui | Punct: Dealul lui Bălan | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Latene
Perioade
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Aşezare fortificată
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Vaslui
Localitate   Buneşti
Comuna   Buneşti-Avereşti
Punct
Dealul lui Bălan
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bazarciuc-Teodoru Violeta Veturia responsabil Muzeul Orășenesc Huși
Cod RAN    162951.01
Raport


Colectivul Muzeului din Huşi, a efectuat o săpătură de salvare în aşezarea geto-dacică din punctul "Dealul lui Bălan - Huşi". Staţiunea este situată pe un promontoriu la vest de oraş la o altitudine de 200 m. Cercetările de suprafaţă efectuate în anii anteriori au stabilit că aşezarea se întinde pe cca. 6 ha. Nu a putut fi cercetată decât parţial din cauza plantaţilor de viţă de vie care se întind, aproape, pe întreaga suprafaţă a aşezării.


În funcţie de situaţia din teren, s-au trasat 3 secţiuni cu orientarea NE-SV şi 2 casete. S-au descoperit resturile a două locuinţe de suprafaţă distruse. S-a recuperat mult material ceramic fragmentar, oase de animale şi câteva fragmente de amforă grecească ce au permis datarea nivelului de cultură în sec. IV - III a.Chr. Spre deosebire de alte staţiuni geto-dacice cercetate în zonă (Corni-Huşi, Buneşti), la "Dealul lui Bălan" nu au apărut unelte din fier iar numărul obiectelor din lut ars (fusaiole, calapoade pentru lustruitul ceramicii) este relativ redus, situaţie datorată şi imposibilităţii efectuării unei cercetări de durată.


În general, ceramica descoperită îşi găseşte, atât prin repertoriul formelor cât şi prin repertoriul motivelor decorative, analogii cu materialele ceramice prezente şi în alte staţiuni geto-dacice din sec. IV - III a.Chr.


Aşezarea de la "Dealul lui Bălan" completează repertoriul arheologic al descoperirilor geto-dacice din zona Huşilor 9.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu