Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Poşta Elan | Comuna: Vutcani | Judeţ: Vaslui | Punct: Dealul lui Ţugui | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Vaslui
Localitate   Poşta Elan
Comuna   Vutcani
Punct
Dealul lui Ţugui
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Mamalaucă Mircea responsabil Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad
Cod RAN    167062.01
Raport


Muzeul "Vasile Pârvan" a organizat, la solicitarea Direcţiei Apelor Române - Filiala Iaşi, o campanie de săpături arheologice în apropierea satului Poşta Elan, comuna Vutcani, în punctul "Dealul lui Ţugui".


În urma cercetărilor întreprinse au fost descoperite două gropi menajere şi trei locuinţe din perioada de sfârşit a epocii bronzului, Cultura Noua. În secţiunea S I s-a descoperit o groapă menajeră de formă cilindrică având fundul plat; inventarul constă din câteva fragmente ceramice, oase de animale şi două jumătăţi din os rudimentar lucrate şi probabil mai puţin folosite. Pământul din groapă avea un aspect cenuşos. În perimetrul secţiunii S II au fost descoperite: o groapă menajeră (G II) şi o locuinţă (L I). Groapa menajeră avea forma unui cazan cu diametrul gurii mai mic decât diametrul fundului, care era puţin albiat. Din umplutura gropii s-a recoltat o cantitate relativ mare de oase de animal şi fragmente ceramice, iar de pe fundul gropii o cantitate apreciabilă de cărbune. În extremitatea estică a secţiunii S II s-a descoperit L I (9,5 x 7,5 m), orientată N-S. Inventarul locuinţei era destul de sărac şi consta din cinci unelte din os, un împungător din bronz, o cantitate apreciabilă de oase de animale şi mai multe fragmente ceramice. În partea de N-E a locuinţei s-au descoperit câteva fragmente provenind de la o vatră. În S III s-au descoperit alte două locuinţe, L II (6,5 x 4 m) şi L III (3,8 x 2,6 m), mult mai modeste ca suprafaţă şi inventar decât L I. L III se află la o distanţă de 2,5 m E de locuinţa L II şi conţine un strat de arsură gros de 15 cm. În afara perimetrului locuinţelor L II şi L III s-au găsit un fragment dintr-un os şi un fragment aparţinând unui topor din piatră. În zonă există mai multe locuinţe, dar din lipsa fondurilor nu au putut fi cercetate.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu