Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Garvăn | Comuna: Jijila | Judeţ: Tulcea | Punct: Bisericuţa | Anul: 2005

Anul   2005
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Epoca romană;
Epoca romano-bizantină;
Epoca bizantină;
Epoca medievală timpurie
Categorie
Apărare (construcţii defensive);
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Cetate;
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Tulcea
Localitate   Garvăn
Comuna   Jijila
Punct
Bisericuţa
Sector   
Toponim   Dinogetia
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Barnea Alexandru
Ionescu Mihai Severus
Olariu Cristian
Paraschiv Eugen Dorel
Cod RAN    160635.03
Raport Obiective: în principal, realizarea lucrărilor de conservare primară, înregistrare şi marcare a materialului arheologic. De asemenea, cercetare arheologică în sectorul extra muros.
În campania din 2005, accentul a fost pus pe conservarea primară. Datorită faptului că situl se afla într-o stare avansată de degradare, s-a impus ca prioritate absolută efectuarea de lucrări de conservare primară. Pe lângă acestea, au fost realizate două secţiuni – S6P şi S3C1A, în sectorul extra muros, pentru clarificarea situaţiilor apărute în campaniile precedente. De asemenea, s-a continuat reamenajarea depozitului.
În privinţa lucrărilor de conservare primară, lucrările au început la bisericuţa bizantină, unde au fost efectuate lucrări în lungime totală de 7 m liniari, dată fiind starea avansată de degradare a zidurilor dinspre V şi S. La domus, au fost efectuate, de asemenea, lucrări de conservare în lungime totală de 16,60 m liniari, totalul fiind de 23,60 m liniari conservaţi.
În S6P (dimensiuni 3,00 x 2,00 m, martor 0,50 m faţă de S6, orientare NV-SE, în prelungirea S6), în colţul de NE, la –0,70 m, a fost identificată o podea formată din pământ cenuşiu bine tasat, având în componenţă pietricele şi fragmente ceramice de mici dimensiuni. Probabil podeaua aparţine unui bordei din ultima fază de locuire a cetăţii (sec. XII p.Chr.) şi a fost spartă în partea de N de o groapă menajeră. În partea de E a secţiunii, la –1,20 m, a fost identificată o podea din pământ cenuşiu bine tasat, spartă pe alocuri, care poate fi pusă în legătură cu vatra descoperită în campania din 2003 (S3C1P, -1,60 m; adâncimea diferită este dată de panta descendentă dinspre cetate). Dintre descoperirile mărunte din această secţiune, se cuvin menţionate un opaiţ păstrat fragmentar (-0,50 m) şi o monedă de bronz (-0,35 m), din păcate ilizibilă.
Paralel cu S6P (spre V) şi în continuarea S3C1P, lăsându-se un martor de 0,50 m, a fost deschisă secţiunea S3C1A, cu dimensiuni 4,50 x 2 m. Aici, la –0,63 m, a fost identificat un nivel de incendiere având în componenţă urme de arsură, oase de animale, pietre de mici dimensiuni, tegulae şi fragmente ceramice. La –0,72 m, a fost identificat un nivel de călcare format din pământ cenuşiu bine tasat, probabil corespunzând celui descoperit în S6P (colţul de NE). De asemenea, în colţul de SV al secţiunii, la –0,90 m, a fost identificată o monedă de bronz, din păcate ilizibilă. Sperăm ca în campaniile viitoare, situaţia apărută în sectorul extra muros să fie clarificată.
Au fost descoperite şi mai multe monede în contexte neclare (passim), atât în cetate, cât şi pe drumul care trece prin faţa rezervaţiei (în număr de 3).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu