Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Războieni | Comuna: Ocna Mureş | Judeţ: Alba | Punct: Cetate | Anul: 1996

Anul   1996
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Războieni
Comuna   Ocna Mureş
Punct
Cetate
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    1856.01
Raport În prima campanie de cercetări arheologice în castrul alei I Batavorum miliaria a fost surprinsă într-o secţiune de 30 x 2 m latura de est, cu via sagularis, agger-ul, zidul cu berma şi începutul unui şanţ de apărare, secţiunea neputând fi prelungită din cauza opoziţiei proprietarilor terenului. Obiectivul celei de-a doua campanii a fost identificarea laturii de nord a castrului şi stabilirea stratigrafiei în interiorul acestuia. În acest scop a fost trasată o secţiune de 51 x 2 m. Au fost surprinse patru şanţuri de apărare din două faze. Şanţurile din prima fază au fost desfiinţate de şanţurile din a doua fază, care le suprapun.
Şanţurile din prima fază au o adâncime de 2,60 m (primul) şi 2,10 m al doilea. Fundul primului şanţ se află la 3,90 m faţă de zid, al doilea la 22,30 m. Primul şanţ din faza a doua se află la o distanţă de 1,40 m de zid, fundul său la 4,50 m. Are o lăţime de 7,60 m şi o adâncime de 2,40 m. Al doilea şanţ din faza a doua se află la o distanţă de 17,10 m de la zid, fundul său la 20,10 m. Are o adâncime de 3,30 m. Menţionăm că din cauza existenţei unui drum nu am putut extinde secţiunea în afara castrului. Zidul are o lăţime de 1,20 m. Fundaţia zidului este din piatră de râu prinsă cu mortar iar elevaţia a fost construită în tehnica opus qadratum. S-a mai păstrat in situ un bloc cu lăţimea de 0,90 m şi grosimea de 30 cm. Blocuri din zid s-au găsit în şanţurile de apărare din prima fază. A fost surprins un turn de apărare care iese 1,20 m în afară faţă de zid şi măsoară 7,40 m în interiorul castrului. Agger-ul are la bază o lăţime de 8,60 m via sagularis e lată de 5,80 m. Atât agger-ul cât şi via sagularis sunt distruse la partea superioară de gropi moderne. În interiorul castrului au fost descoperite două faze de lemn ale barăcilor şi o fază de piatră. Din faza de piatră s-au păstrat doar urmele fundaţiilor, care sunt alcătuite dintr-un strat de pietriş prins cu mortar. Elevaţia acestor ziduri a fost distrusă în anii ´80, când terenul pe care se află castrul a fost desţelenit de CAP cu un plug de mare adâncime. Faza de piatră a castrului se suprapune peste fazele de lemn. Prima fază de lemn a fost demolată de către romani, după care s-au construit alte clădiri de lemn, de acesată dată cu pereţii încăperilor mult mai groşi.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu