Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Şimleu Silvaniei | Judeţ: Sălaj | Punct: str. Cotnari, nr. 60 | Anul: 2005

Anul   2005
Epoca
Latene
Perioade
La Tène
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Sălaj
Localitate   Şimleu Silvaniei
Comuna   or. Şimleu Silvaniei
Punct
str. Cotnari, nr. 60
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bejinariu Ioan
Cod RAN    139893.12
Raport Situl arheologic de la Şimleu Silvaniei str. Cotnari este amplasat în zona sud-vestică a oraşului, pe un teren în pantă, aflat în apropierea unui afluent secundar al Crasnei. Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a rezervat zona respectivă drept amplasament pentru construirea unor locuinţe destinate tinerelor familii. Cu ocazia unei periegheze în zonă au fost descoperite câteva fragmente ceramice atipice. În apropiere, în punctul Brijigă, lângă fosta fabrică de cărămidă situată la cca. 300 m V de zona investigată, au fost descoperite la începutul anilor `90 ai secolului trecut materiale ceramice din prima epocă a fierului. Pe această bază DCCPCN Sălaj a solicitat MJIA Zalău efectuarea săpăturilor preventive în acest punct, la obiectivul „Locuinţă familială, proprietatea Moisi Viorel, str. Cotnari, nr. 60”.
Cercetarea a vizat perimetrul de 10 x 5 m ocupat de construcţia menţionată. Zona este mlăştinoasă şi ca atare s-a optat pentru ridicarea construcţiilor pe un teren în pantă. În suprafaţa investigată nu au apărut complexe arheologice şi nici nu există un strat de cultură. Stratigrafia zonei cercetate este simplă. Sub stratul vegetal cu o grosime de cca. 0,25 m apare direct stratul steril, galben argilos. În profilul estic am sesizat că din stratul vegetal pornesc trei ,,complexe”. Este vorba despre un şanţ între m. 0,25–0,75 ce se adânceşte până la -0,90 m care a fost surprins pe o lungime de 5 m spre limita vestică a suprafeţei. Pare să fie vorba despre un şanţ de drenaj mai vechi sau de o delimitare între două proprietăţi. Celelalte două ,,complexe” apar ca două gropi cu marginile albiate şi fundul îngust şi se delimitează mai ales prin umplutura puţin mai închisă la culoare decât stratul galben-argilos în care se adâncesc. Credem că cele două sunt de fapt amprente ale gropilor în care au fost plantaţi pomi fructiferi, deoarece anterior în zonă existase o livadă. În nici unul dintre cele trei aşa-zise ,,complexe” nu au apărut materiale arheologice. Singurele materiale ceramice au fost descoperite în stratul vegetal, la mică adâncime (-0,05 m) spre limita vestică a suprafeţei. Se remarcă un fragment de la un castron lucrat la roata olarului, cu buza îngroşată. Este confecţionat din pastă fină, de culoare cărămizie, însă insuficient ars (miezul este cenuşiu). După tipul şi caracteristicile pastei poate fi atribuit perioadei Latène. Celelalte fragmente sunt prea mici şi atipice pentru a putea fi determinate.
Pentru viitor credem că este oportună supravegherea arheologică a zonei, în condiţiile în care se prefigurează ridicarea unor alte construcţii. Nu este exclus ca în apropiere, în perimetrul destinat de Primăria Şimleu pentru construirea unor locuinţe să existe un sit arheologic de unde au putut proveni puţinele fragmente ceramice descoperite în acest loc.
Rezumat
English Abstract In 2005 the rescue excavations at Şimleu Silvaniei str. Cotnari nr. 60 (south-west area of the town) covered in a small area of 10 x 5 m. Only a few sherds was uncovered, probably dating to the Latène period.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu