Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Teiuş | Judeţ: Alba | Punct: str. Ardealului f.n. (proprietatea Tecşa) | Anul: 2005

Anul   2005
Epoca
Neprecizată
Perioade
Epocă neprecizată
Categorie
Neatribuit
Tipuri de sit
Tip neprecizat
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Teiuş
Comuna   or. Teiuş
Punct
str. Ardealului f.n. (proprietatea Tecşa)
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Borşan Tudor
Breazu Marius
Florescu Cristian
Gligor Mihai
Maican Ionuţ
Rustoiu Gabriel Tiberiu
Cod RAN    8103.05
Raport Suprafaţa cercetată se află situată la ieşirea din oraşul Teiuş, la aprox. 250 m de şoseaua spre Aiud, pe partea dreaptă, în spatele staţiei de distribuţie carburanţi Petrom.
Obiectivul cercetării a fost eliberarea de sarcină arheologică a unei suprafeţe cu dimensiunile de 25 x 12 m, unde proprietarul Tecşa Valer urmează a construi o „hală producţie P+M”.
Din arealul înconjurător sunt documentate vestigii aparţinând culturii Noua1.
Măsurătorile topografice în vederea determinării bazei topografice de măsurare au fost efectuate cu sistemul GPS Leica SR 510. S-a folosit metoda statică de măsurare. Procesarea şi transcalculul datelor din sistemul WGS 84 în sistem de proiecţie naţional Stereo 70, au fost realizate cu software-ul Leica Sky-Pro 2.1. La culegerea detaliilor planimetrice şi altimetrice în vederea realizăriiplanului topografic a fost utilizată staţia totală Leica TC302. Pentru detaliile planimetrice s-a apelat la metoda radierii, iar din punct de vedere altimetric s-a folosit metoda nivelmentului trigonometric la distanţă mică. Toate datele au fost măsurate şi raportate pe plan în sistem de proiecţie Stereo 70 şi sistem de referinţă Marea Neagră 1975, pe elipsoid Krassowsky2. Raportarea în plan şi redactarea planului topografic au fost realizate cu ajutorul soft-ului ArcGIS Desktop 8.33.
Menţionăm că zona în care s-au desfăşurat cercetările arheologice a fost utilizată de către comunitatea locală pentru depozitarea diferitelor deşeuri şi resturi menajere, rezultând un strat de umplutură de aprox. 1m. După degajarea cu mijloace mecanice a umpluturii din perimetrul construibil, au fost trasate şi deschise 3 unităţi de cercetare: S I cu dimensiunile de 12 x 1,5 m, perpendicular pe latura mare a suprafeţei supuse cercetării, caseta C I cu dimensiunile de 3 x 1,5 m, la 3 m de S I şi caseta C II cu dimensiunile de 2,5 x 1,5 m, la 5 m de S I spre latura de E.
Stratigrafia: 0 -0,20 m – strat de umplutură; -0,20 –1 m – strat cenuşiu, lutos, fără materiale arheologice; -1,05 (-1,10) m - sterilul arheologic, de culoare cenuşiu-închis, lutos şi extrem de compact.
În urma cercetărilor, s-a putut constata lipsa oricăror materiale de interes arheologic, precum şi a vreunui complex arheologic.
La adâncimea de 1,05 - 1,10m, pe fundul secţiunii S I s-a infiltrat o peliculă de apă din pânza freatică. Acest aspect conduce la ideea că zona nu a fost propice locuirii nici în epoca preistorică.
Rezumat
English Abstract The area under research is located on the way out of Teiuş (Alba County), at about 250 m on the right side of the road to Aiud, behind the Petrom gas station. No materials of archaeological interest and no archaeological complex were found as a result of the research carried out in this area.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu