Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Adamclisi | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 2006

Anul   2006
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Adamclisi
Comuna   Adamclisi
Punct
Cetate
Sector   Sector CII
Toponim   Tropaeum Traiani
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Barnea Alexandru
Căpiţă Carol
Constantin Robert
Cristescu Florin
Drăghici Filica
Ene Daniel Lucian
Gămureac Emilian
Grigore Ioana
Ionescu Mihai
Ionescu Mihai Severus
Lungu Liviu
Marin Rodica
Olariu Cristian
Panaite Adriana
Papuc Gheorghe
Scurtu Florin
Talmaţchi Gabriel
Tănase Claudiu
Cod RAN    60892.08
Raport În cadrul campaniei arheologice din anul 2006, întreprinsă în sectorul CII al cetăţii Tropaeum Traiani, în perioada 11-29 septembrie, au fost extinse săpăturile în amintitul sector, prelungindu-se spre V cele două secţiuni existente, săpate în campaniile anterioare, şi deschizându-se o nouă secţiune, cu l = 2 m, pe toată lungimea sectorului (aproximativ 15 m).
În secţiunea nouă, ca şi în prelungirile secţiunilor mai vechi, a apărut obişnuitul material ceramic din ultima epocă de fiinţare a cetăţii, ca şi câteva resturi (foarte mărunte) din piese de sticlă şi de metal.
Dar la suprafaţă, completând firesc zidurile descoperite în campaniile anterioare, au apărut ziduri solide, din piatră de calcar legată cu mortar, de grosime medie: 0,75-0,80 m.
Astfel, rezultatul campaniilor se constituie într-o construcţie de epocă târzie (temeliile ei), de dimensiuni apreciabile (aprox. 10,20 x 12,30 m2), cu latura lungă orientată E-V şi cale de acces lată de 1,80 m, pe latura lungă de N. Pe interiorul laturii de S şi lipite perpendicular de ea, la cca. 2 m distanţă una de cealaltă, există două „elemente constructive” din piatră de calcar şi şist, late de 0,60 m şi de lungime 0,80 m. În exteriorul construcţiei, tot pe latura lungă de N, în colţul de V, a apărut şi un rest de pavaj din piatră de calcar, ca şi o bază de coloană (d: aprox. 0,60 m), căzută lângă pavaj.
Totodată, lipit de latura (lungă) din S, pe lungimea de aprox. 8,50 m, am descoperit un alt zid, aparţinând unei construcţii vecine, care obligă săpăturile viitoare să se orienteze spre S, în suprafaţa ipoteticului edificiu.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu