Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Mangalia | Judeţ: Constanţa | Punct: Cartierul Dobrogea I, parcela 12, loturile 36, 37, 38, | Anul: 2006

Anul   2006
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz
Perioade
Neolitic
Categorie
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Mangalia
Comuna   mun. Mangalia
Punct
Cartierul Dobrogea I, parcela 12, loturile 36, 37, 38,
Sector   
Toponim   Callatis
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Colesniuc Sorin Marcel
Ionescu Mihai
Pâslaru Ion
Cod RAN    60491.11
Raport În toamna anului 2006 am continuat cercetatările loturilor de pe parcela 12 a Cartierului Dobrogea I, care se află la distanţa cca 500 m către NV de parcela 16. Am remarcat că şi această parte a dealului este ocupată de aşezarea neolitică a culturii Hamangia. Situarea locuinţelor, la fel ca şi pe parcela 16, nu este ordonată. Stratul cultural nu este depistat pe întreaga suprafaţă a aşezării din NV. Locuinţele descoperite în aceasta parte aparţin culturii Hamangia, dar deocamdata nu putem aprecia dacă erau contemporane, o situaţie asemănătoare cu cea a locuinţelor descoperite pe parcela 16.
Lotul nr. 38: În partea vestică a lotului, în şanţurile de fundaţie, am observat următoarea situaţie stratigrafică: strat vegetal 0-0,30 m, strat cultural de culoare negru-cenuşiu 0,30-0,45 m, apoi pământ galben. Printre materialele descoperite avem câteva aşchii din silex şi fragmente de vase ceramice a căror formă poate fi reconstituită.
Lotul nr. 37: Materialele din acest lot nu sunt numeroase şi au fost depistate, în general, în partea nord-estică, la ad. 0,50-0,70 m, unde am găsit şi urmele unei vetre pentru construirea căreia au fost folosite pietre din calcar şi gresie.
Lotul nr. 36: În zona lotului au fost găsite, într-un perimetru compact, urmele a şapte complexe-locuinţe, care se aflau la distanţă de 3-4 m una de alta. În acest loc, stratigrafia diferă faţă de stratigrafia celorlalte descoperiri. Aici, sub stratul vegetal cu grosimea de 0,60 m urmează un strat negru-cenuşiu cu materiale arheologice (până la ad. 0,90-1,00 m), iar locuinţele-complexe sunt adâncite în pământ galben până la 1,70 m.
La SV de fundaţia viitoarei construcţii am efectuat două secţiuni de 4 x 2 m. Numai într-o singură secţiune am descoperit stratul cultural şi urme de locuinţă. Aceasta a apărut în nivelul pământului galben, la ad. 0,80-0,90 m. Locuinţa este orientată pe axa N-S şi a avut formă ovală cu dimensiunile de 3,50 x 3.00 m şi a fost adâncită în pământ galben până la 0,40-0,45 m. În partea sud-estică am descoperit o vatră de forma unei potcoave, realizată din lut ars. În partea nordică a locuinţei am găsit fragmente de râşniţă manuală, iar alături se aflau fragmente ceramice, o lama de silex şi un idol din lut ars.
Idolul are o formă aparte, deocamdată unică. Corpul are o formă pătrată; partea superioară este în formă de triunghi (care poate fi interpretată ca reprezentând mâinile), iar deasupra se înălţă capul sub forma unui cilindru, relativ mare. Ultimul detaliu este foarte des întâlnit în plastica culturii Hamangia.
Rezumat
English Abstract The 2006 campaign continued the previous excavations on a part of the hill occupied by the Neolithic settlement of the Hamangia culture. We investigated occupation complexes, and during the excavations we collected many sherds, a hearth, a quern and a burnt clay idol.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu