Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Mangalia | Judeţ: Constanţa | Punct: Cartierul Dobrogea I, parcela 16, loturile 45, 46, 48, 50, 53, 58, 64 | Anul: 2006

Anul   2006
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz
Perioade
Neolitic târziu
Categorie
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Mangalia
Comuna   mun. Mangalia
Punct
Cartierul Dobrogea I, parcela 16, loturile 45, 46, 48, 50, 53, 58, 64
Sector   
Toponim   Callatis
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Colesniuc Sorin Marcel
Ionescu Mihai
Pâslaru Ion
Cod RAN    60491.11
Raport În vara anului 2006 am continuat cercetările arheologice la loturile din parcela 16 a Cartierului Dobrogea I.
În timpul cercetărilor am stabilit faptul că panta sud-estică a dealului este ocupată de aşezarea neolitică a culturii Hamangia. A devenit clar că situarea locuinţelor nu este ordonată, iar locuinţele se aflau uneori la distanţele mari una de altă. Nu este depistat stratul cultural pe toată suprafaţa aşezării şi nu există până acum o stratigrafie verticală a locuinţelor. De asemenea, încă nu putem spune dacă toate locuinţele descoperite aparţin uneia şi aceleiaşi perioade, sau ele au fost construite la intervale de decenii sau chiar de secole.
Lotul nr. 45: În partea nord-vestică a lotului a fost găsită o aglomeraţie de bulgări din lut ars şi zgură, care pot fi rămăşiţele unui cuptor sau pereţii arşi ai unei colibe. Situaţia stratigrafică arată că sub stratul vegetal cu gr. până la 0,40 m se află un strat negru-cenuşiu, în care am descoperit: fragmente de cirpici, oase de animale şi mai rar fragmente ceramice. Acest strat are gr. 0,35-0,45 m, sub care urmează pământul galben.
Lotul nr. 46: În partea nord-estică a fundaţiei au apărut numeroase fragmente ceramice. După ce am săpat o secţiune de 4 x 2 m, spre N am ajuns la un bordei pe care l-am urmărit până la nivelul stratului galben, la ad. 0,80 m. Bordeiul a avut forma ovală, cu dimensiunile 4,50 x 2,50 m şi ad. de 0,45 m. În bordei am găsit câteva fragmente ceramice, oase de animale şi fragmente de râşniţe.
Lotul nr. 48: În zona şanţurilor de fundaţie, la ad. 0,45 m am găsit urmele a două vetre, lângă care au apărut multe fragmente ceramice şi oase de animale.
Lotul nr. 50: În partea sud-vestică a şanţurilor de fundaţie am descoperit urmele unei locuinţe neolitice, iar în partea sudică o groapă de mici dimensiuni cu oase de animale. Dimensiunile locuinţelor nu au putut fi stabilite. Groapa cu oase de animale avea un d de 0,40 m şi ad. 0,70 m. În stratul negru, la ad. de 0,40 m, în partea nordică a fost descoperită o statueta feminină din os, cu dimensiunile de 2 cm h şi 0,8 cm l. Din stratul cultural avem ceramică, oase de animale şi fragmente de râşniţe din gresie.
Lotul nr. 53: Din şanţurile de fundaţii provin fragmente ceramice, piese din silex şi fragmente de râşniţe.
Lotul nr. 58: În şanţurile de fundaţie au apărut: fragmente ceramice, piese din silex, oase de animale (printre care şi oase de animale sălbatice), precum şi fragmente de râşniţe. Între fragmentele ceramice au fost găsite câteva cu ornamente, care arată influenţa culturii ceramicii liniare.
Lotul nr. 64: În partea nordică a şanţurilor de fundaţie am descoperit urmele unei locuinţe. Urmele altei locuinţei au fost depistate în partea sudică. Locuinţele aveau forma ovală. Dimensiunile lor aprox. sunt de 3 x 2 m. Situaţia stratigrafică arată că sub stratul vegetal (cu gr. de până la 0,45 m) se află un strat negru-cenuşiu în care au apărut fragmente de cirpici, oase de animale, fragmente ceramice şi fragmente de râşniţe din gresie. Acest strat are gr. de 0,40-0,45 m, sub care urmează pământul galben.
Materialele arheologice din loturile descrise mai sus pot fi datate în mileniul IV a.Chr. şi aparţin fazei Mangalia sau fazei CIII a culturii Hamangia.
Rezumat
English Abstract In the summer of 2006 we continued the archaeological excavations in the lots of plot 16 in the Dobrogea I District, and established the fact that the south-east slope of the hill is occupied by the Neolithic settlement of the Hamangia culture. It became clear that the sunken-floored buildings are not set in order, and they sometimes were at long distances from one another. The archaeological materials collected can be dated to the 4th millenium BC and belong to the Mangalia phase or phase CIII of Hamangia culture.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu