Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Mehadia | Judeţ: Caraş-Severin | Punct: Cetate | Anul: 2006

Anul   2006
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Caraş-Severin
Localitate   Mehadia
Comuna   Mehadia
Punct
Cetate
Sector   
Toponim   Praetorium
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Benea Doina
Lalescu Iulian
Muscalu Bogdan
Vlascici Simona
Cod RAN    53283.01
Raport Cercetările arheologice s-au desfăşurat între 1-15 august 2006 în castrul roman.
Accentul a fost pus pe studierea sistemului defensiv al fortificaţiei romane prin dezvelirea turnului de SE. Cercetările au fost îngreunate de vegetaţia pomicolă. Pentru dezvelirea întregului complex a fost trasată o casetă de 7,25 x 3,40 m, orientată aprox. pe mijlocul turnului.
Stratigrafic, au fost constatate două etape de refacere a turnului: prima construită din piatră de carieră şi mortar alb, iar următoarea, tot cu piatră de carieră - granit, uneori şi andezit cu mortar, având în compoziţie var, nisip şi cărămidă pisată, mortar tipic utilizat în sec. al IV-lea. Dar, o departajare cronologică fermă lipseşte. [Se cuvine a menţiona că lucrările de cercetare au fost afectate de cercetările anterioare efectuate de către M. Macrea în 1943]. Ca atare, deocamdată prima etapă de construire din piatră se datează în sec. al III-lea, iar în timpul lui Constantin, ultima refacere constatată în diferite puncte ale castrului (porţi, amenajare atelier olărie etc.). Materialul arheologic rezultat constă din ceramică de culoare roşie, amfore.
Turnul de colţ construit din piatră de carieră a suferit mai multe refaceri. Zidul lat de 0,70 m pe laturile interioare, este rotunjit în exterior, în schimb în interior are o formă trapezoidală. Lungimea laturilor oblice de N şi de S este de 4,35 m pe exterior şi 3,80 m pe interior. Intrarea în turn a fost amplasată pe centrul laturii de V cu o lăţime de 0,70 m. Pragul uşii era format dintr-un strat gros de mortar în care era fixat un rând de piatră. Latura de V a turnului avea în interior 3,68 m, iar în exterior 4,28 m.
În centrul castrului, în imediata apropiere a bazinului pentru prelucrarea lutului, s-a trasat o secţiune de 18 x 2 m. Cu acest prilej a fost dezvelit în nivelul de locuire romană târzie o varniţă (1,40 x 1,50 m) uşor alveolată, având un strat de var gros de 0,15 m. Varniţa a fost astupată şi abandonată încă din antichitate.
Cercetările din anul 2006, reduse ca timp au dus un plus de informaţie privind mai ales sistemul de turnuri de colţ al castrului.
Rezumat
English Abstract The 2006 archaeological excavations focused on the defensive system of the Roman fortification by uncovering the south-east tower, and two phases of its rebuilding were observed. The 2006 excavations, brought fresh information especially on the corner tower system of the camp.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu