Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Vărădia | Judeţ: Caraş-Severin | Anul: 1996

Anul   1996
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Domestic;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Caraş-Severin
Localitate   Vărădia
Comuna   Vărădia
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bozu Ovidiu Muzeul Banatului Montan, Reşiţa
Iaroslavschi Eugen Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Cod RAN    54519.02
Raport Cercetările începute în 1974 şi continuate cu intermitenţe până în prezent sunt orientate în ultimii ani spre elucidarea vestigiilor de epocă romană, deşi pe acelaşi loc sunt descoperite şi vestigii din epoca bronzului, hallstattiană şi dacică.
Castrul roman de pământ, situat în centrul platoului de pe dealul {"Chilii"}, având două faze, de construcţie şi refacere, este cercetat încă în măsură insuficientă spre a putea trage concluzii ferme despre momentul începutului său şi alte detalii privitoare la construcţiile ridicate în interior.
Sumele afectate în anul 1996 au fost foarte mici, aşa că, în cadrul celor două secţiuni în care s-a lucrat, nu au fost dezvelite decât mici suprafeţe. Din acestea s-a recoltat un foarte bogat material preistoric (ceramică, idoli zoomorfi, piese mărunte din bronz) cât şi de epocă romană (materialele de construcţie, două fibule, câteva monede de bronz ilizibile). Nu au putut fi delimitate cu certitudine dimensiunile barăcilor de lemn, de la care s-au descoperit urmele unor stâlpi.
Totodată, cu ocazia unor decopertări făcute de un buldozer în apropierea castrului, s-au descoperit urmele unor {morminte în cistă de cărămidă} ce urmează a fi cercetate într-o altă campanie. Unele cărămizi par a fi romane, dar nu credem că mormintele sunt din acea epocă. Sperăm că în campaniile următoare să obţinem mai multe date referitoare atât la castru ###
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu