.
Huşi | Judeţ: Vaslui | Punct: Zona Industrială | Anul: 2007
Anul:
2007
Epoca:
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade:
Epoca medievală târzie
Categorie:
Domestic;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Tezaur monetar
Localizare pe hartă:
Județ:
Vaslui
Localitate:
Huşi
Comuna:
Huşi
Punct:
Zona Industrială
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Merlan Vicu Muzeul Municipal Huşi
Salomeia Paul Muzeul Municipal Huşi
Cod RAN:
Raport:

În cursul lunii septembrie 2007, cu ocazia lucrărilor de aducţiune a gazului metan din zona industrială a oraşului Huşi, s-a descoperit un recipient din lut ars, cu un conţinut monetar. Descoperirea ne-a fost anunţată de agent şef Adrian Avanu şi şef-echipă de lucru Gabi Ciumac. Având concursul Primăriei oraşului Huşi, am efectuat un sondaj de salvare în locul unde a fost descoperit tezaurul monetar.
Punct...ul a fost localizat la 50 m NV de firma "MARSEMAR" pe latura dreapta a drumul european E581.
SI trasată: L= 5 m; l= 4,20 m ; sterilul arheologic - 1,5 m. Tezaurul monetar a fost descoperit la -0,70 m, printre resturile unei locuinţe de sec. XVIII deranjată.
Inventarul descoperirii:
- un recipient din lut ars (tip "puşculiţă");
- 109 monede din argint turceşti, din sec. XVI-XVII.
În momentul descoperirii, recipientul era intact, însă descoperitorii (deţinuţii Penitenciarului din Vaslui) l-au spart, din dorinţa de a-i vedea conţinutul.
După descoperire, am mers la punctul indicat şi am găsit fragmente din recipient, putându-l astfel reface în mare măsură. Recipientul avea o forma uşor ovală, cu o tăietura la partea superioara (pentru introducerea monedelor) şi un "picior" - suport la cea inferioara, pentru aşezarea şi stabilitatea văsuleţului. A fost confecţionat dintr-o pastă omogenă, bine arsă, de calitate foarte bună, fiind de culoare cenuşie la exterior şi neagră la interior (peretele interior). Dimensiuni: L=15 cm; diametrul maxim (în zona centrală)= 10 cm.
După compoziţia pastei ceramice şi după tipologie, recipientul ("puşculiţa") se pare ca aparţine sec. XVIII (fiind descoperit în fundaţia unei clădiri din această perioadă), însă conţinutul monetar este din sec. XVI-XVII. Uzura monedelor până la "ştergerea" inscripţiilor de pe acestea, ne indică o folosire de-a lungul mai multor generaţii, mai ales ca două-trei sunt perforate pentru a fi purtate în salbă.
Conţinutul tezaurului: 109 monede de aceeaşi mărime, dar cu grade diferite de uzură, din argint.
Printr-o expertiză de moment, efectuată asupra a cinci monede (după ce a fost înlăturat stratul de oxizi de culoare neagră şi de culoare verde) s-a constatat (prin citirea inscripţiilor) ca una era datată la 1523, fiind cea mai veche, iar celelalte din sec. XVII, fără o datare sigură.
În momentul redactării raportului de săpătură, piesele erau supuse unui proces de curăţare şi restaurare, fapt care nu ne-a permis sa declarăm date sigure si exhaustive despre conţinutul şi cronologia tezaurului.
Tezaurul turcesc a circulat în Moldova timp de peste doua secole. La un moment dat a existat chiar o "inflaţie" monetară turcească pe teritoriul Moldovei şi Ţării Româneşti. Devalorizarea şi scoaterea acestora din uz (prin pătrunderea altor monede mai "puternice") a permis ca acestora sa li se dea o altă destinaţie, respectiv purtarea sub forma de salbe la gât.
După descoperire, tezaurul a fost predat Muzeului din Huşi spre păstrare şi conservare.
Prin sondajul efectuat nu s-au recuperat alte piese de inventar, identificându-se doar resturi ceramice şi cărămizi din sec. XVIII-XIX, care nu au putut aduce noi indicii privind tezaurul monetar descoperit.

English Abstract:

During works for the city infrastructure a silver Turkish hoard was discovered containing 109 pieces and an earthen pot.
The hoard dates from the 16th -17th centuries, but it was used as a necklace afterwards.
These pieces are in the custody of the Museum of Huşi.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO