.
Răducăneni | Judeţ: Iaşi | Punct: Bazga-Cetăţuie | Anul: 2007
Anul:
2007
Epoca:
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;Latene
Perioade:
Eneolitic;
Eneolitic mijlociu;
La Tène
Categorie:
Domestic
Tipuri de sit:
Aşezare deschisă
Județ:
Iaşi
Localitate:
Răducăneni
Comuna:
Răducăneni
Punct:
Bazga-Cetăţuie
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Merlan Vicu Muzeul Municipal Huşi
Salomeia Paul Muzeul Municipal Huşi
Cod RAN:
Raport:

Obiectivul cercetării a constat în decopertarea laturii sud-vestice şi vestice a locuinţelor L4 şi L5 de factură cucuteniană şi geto-dacică, din perimetrul alunecărilor de teren.
Cu toate că anul 2007 s-a dovedit un an secetos, croiala alunecărilor de teren pornite încă din 2005 a înaintat vizibil, astfel încât perimetrul locuinţelor L3, L4 şi L5 descoperite în SIV, SV şi SVI, era grav afectat de aceste fe...nomene naturale inevitabile. La începutul campaniei din august 2007, croiala laturii nordice din situl de la Bazga Cetăţuiei, coborâse la -0,60 m faţă de nivelul platoului civasiorizontal, din zona neafectuată a sitului arheologic, fapt care ne-a determinat să ne concentram toată atenţia spre acest sector. Prin urmare, am trasat o nouă secţiune SVI, paralel cu secţiunea din 2006 SV (L=15 m, l=2 m).
Având planul de săpătură al campaniei anterioare, am urmărit surprinderea peretului sudic al L5 (cucuteniene) care a fost indentificată în SVI între c.9-c.13. În SVI, locuinţa L5 a fost descoperită pe toată suprafaţa sud-estică pe cca. 3 m2. Structura de construcţie a locuinţei prezintă suprafeţe cu urme de pari (la exterior) şi urme de pleavă de cereale (în masa de chirpici).
Resturile de chirpici aveau dimensiuni variabile, fiind de culoare cărămizie în cea mai mare parte, dar şi cenuşie spre negricios la unele fragmente.
În partea central-vestică a SVI, în dreptul c.11 au fost recuperaţi câţiva chirpici de culoare neagră (de la locuinţa geto-dacică) care s-au dovedit a fi căzături ale locuinţei L4 descoperită încă din 2005.
Groapa G4 a fost descoperită în dreptul c.9. Avea o forma uşor ovală, fiind surprinsă la ad. de -0,60 m (nivelul cucutenian) şi s-a adâncit până la -0,90 m.
Inventar:
- câteva lespezi de piatră fasonată (de la o nicovală) confecţionate din calcar oolitic de duritate medie;
- fragmente ceramice de la vase de uz casnic de calitate bună;
Unelte şi arme descoperite în SVI:
- nicovală cvasidreptunghiulară (L=20 cm, l=17 cm) confecţionată din calcar oolitic, descoperită la -0,10 cm în nivelul getic;
- piatră de vatră descoperită în c.9 (L=40 cm l=22 cm h=15 cm) dintr-o gresie dură inroşită. În jurul acesteia erau răspândiţi cărbuni şi un strat de cenuşă;
- nicovală din piatră dură, descoperită între c.12-13 (L=60 cm, l=35 cm h=25 cm), fiind la limita de SSV a locuinţei cucuteniene L5;
- aşchii şi lame din silex de Prut cu urme de uzură şi retuşe.

English Abstract:

The settlement from "Bazga-Cetăţuia" has lots of archaeological levels: Cucuteni A3, Hallstatt, La Tène, Sântana de Mureş, Dridu and Modern (17th - 19th centuries).
In the 2007 campaign were discovered remains of dwellings identified between 2005 and 2006, L3, L4 and L5 and the continuation of the circular stone complex.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO