Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Adamclisi | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 1996

Anul   1996
Epoca
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Adamclisi
Comuna   Adamclisi
Punct
Cetate
Sector   Basilica D, Cetate
Toponim   Tropaeum Traiani
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    60892.08
Raport Basilica D. Reluarea unor sondaje şi deschiderea altora noi pentru limpezirea în plan şi stratigrafic a raportului general dintre ruinele basilicii vizibile astăzi cu fazele ei şi construcţiile anterioare din sec. II-IV.
Turnul 4. Curăţarea în apropiere, a unei suprafeţe de 10 x 7 m abandonată în deceniile trecute, când s-a căutat poarta de N, inexistentă în etapa constantiniană. Aici nu au apărut ziduri ale unor edificii târzii, fapt care va permite adâncirea la fazele incipiente.
Anexa fortificată. Reluarea săpăturilor în colţul de NE al anexei, cu scopul verificării relaţiei dintre turnul circular de NE şi latura de E a incintei anexei, unde pare să fi existat o intrare.
Basilica coemeterialis. Continuare a cercetărilor în basilică şi în prximitatea ei, cu stabilirea unor detalii noi privind anexele de la S şi necropola; identificarea unui mormânt cu boltă, în mare parte distrus, la S.
Platou E de cetate. Printr-o altă secţiune magistrală, perpendiculară pe precedenta, continuare a cercetării sistematice a aşezării preromane de pe platou.
Basilica extra muros. Verificări de detaliu pentru precizarea planului basilicii. Cercetări de teren în zonă; înregistrări topo şi planimetrice, cu încadrarea cercetărilor noi în întreg planul de situaţie, pentru prima dată refixate după curbele de nivel la o scară convenabilă, în vederea publicării cât mai exacte.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu