Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Satu Mare | Punct: Biserica Calvaria, str. M. Eminescu nr. 3 | Anul: 2007

Anul   2007
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII);
Epoca modernă (sec. XIX - XX)
Perioade
Epoca modernă
Categorie
Apărare (construcţii defensive);
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Satu Mare
Localitate   Satu Mare
Comuna   Satu Mare
Punct
Biserica Calvaria, str. M. Eminescu nr. 3
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Astaloş Ciprian Muzeul Judeţean Satu Mare
Gindele Robert Muzeul Judeţean Satu Mare
Szőcs Péter Levente Muzeul Judeţean Satu Mare
Cod RAN    136492.07
Raport Biserica romano-catolică Calvaria se află pe locul fostei fortificaţii de sec. XVI-XVII din Satu Mare. Edificiul a fost construit în anul 1844, fiind reconstruit în 1907–1908. Reparaţiile au fost necesare din cauza apariţiei unor fisuri, drept urmare a fost solicitat studiul geotehnic. Au fost deschise trei sondaje, două în exterior, iar unul în interior. MJ Satu Mare a fost sesizat în momentul în care în sondajul interior a fost identificată o construcţie de cărămidă.
Din sondajele exterioare s-a constatat că fundaţiile bisericii sunt săpate într-un strat steril din punct de vedere arheologic (lut galben). În interior construcţia dezvelită s-a dovedit a fi un canal zidit din cărămidă, care asigura încălzirea bisericii. Canalul era în legătură cu încăperea de sub sacristie (unde era montat cazanul), iar un alt braţ ducea spre partea opusă a bisericii. Astfel de instalaţii cu aer cald erau construite la sfârşitul sec. al XIX-lea, fiind probabil realizată odată cu renovarea bisericii în anii 1907–1908. Dezafectarea s-a produs în cursul amenajării noii instalaţii de încălzire, în cursul anilor 1970.
În săpătură s-a ajuns la ad. de 4-5 m, dar nu au fost descoperite materiale arheologice mai vechi de sec. XIX. În cursul supravegherii au fost documentate construcţia, precum şi profilele tuturor sondajelor.
Rezumat
English Abstract The roman-catholic church “Calvaria” is on the site of the former fortress of Satu Mare, from the 16th and 17th centuries. The church was built in 1844 and was renovated in 1907–1908. Three sondages were opened for geological studies, and inside the building a channel of brick was discovered. This construction was part of the heating system with hot air, connected with several parts of the church. No older finds were discovered in the area examined.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu