Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Şirna | Judeţ: Prahova | Punct: Fântâna lui Hârţu | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Latene;
Dacii liberi
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Prahova
Localitate   Şirna
Comuna   Şirna
Punct
Fântâna lui Hârţu
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Neagu Nina Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Nicolae Vlad Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Olteanu Ştefan responsabil Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Cod RAN    135440.01
Raport Cercetările arheologice au pus în evidenţă complexe de locuire din epoca geto-dacă şi daco-romană, aducând date noi privind evoluţia comunităţilor săteşti din zona amintită.
O parte a descoperirilor făcute (secţiunea XXX) datează din secolele IV şi V, sporind numărul complexelor cercetate până acum pentru această perioadă la Şirna. Este vorba de trei locuinţe (nr. 115-117), două dintre ele cercetate integral, a treia parţial), datând din sec IV (locuinţele nr. 115-116), a treia (nr. 117) din sec. IV-V. Forma locuinţelor este rectangulară, cu colţurile rotunjite, prevăzute cu cuptor scobit în peretele locuinţei şi cu vetre simple.
Noutatea cercetărilor din campania amintită constă în descoperirea, pentru prima oară la Şirna, a unei locuinţe din perioada geto-dacă (sec. III-II a.Chr.), a cărei datare s-a făcut pe baza unei fibule descoperite în locuinţă, de tradiţie tracică, datată, potrivit analogiilor existente la noi (Brăila şi Zimnicea) în perioada secolelor III-II a.Chr.
Semnalăm, totodată, prezenţa în imediata apropiere a locuinţei menţionate a unui vas-castron ceramic de mari dimensiuni (circa 45 cm), lucrat cu mâna, complet întregibil, găsit împreună cu resturi ale unei gardine de vatră. Tipul de castron este cunoscut în Muntenia; cel de la Şirna, însă, prezintă unele detalii la torţi care îl particularizează faţă de exemplarele cunoscute până acum. Este vorba de aplicarea la cele 4 torţi dispuse simetric pe circumferinţa vasului. Este posibil ca acest vas ceramic, care se datează în aceiaşi perioadă cu fibula pomenită, să fi aparţinut aceluiaşi complex.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu