Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cucuiş | Comuna: Beriu | Judeţ: Hunedoara | Punct: Dealul Golu | Anul: 1996

Anul   1996
Epoca
Epoca bronzului;
Latene
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Cucuiş
Comuna   Beriu
Punct
Dealul Golu
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Florea Gelu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Gheorghiu Gabriela Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Glodariu Ioan Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN    88298.01
Raport În acest an, ultimul destinat cercetării de la Cucuiş, au fost continuate secţiunile menite să precizeze stratigrafia platoului superior, în cea mai mare parte distrusă de tăierile de arbori, smulgerea rădăcinilor şi eroziunea naturală care l-au urmat. Au fost cercetate mai multe secţiuni, după cum urmează:
{Secţiunea IV/1995} (care rămăsese doar decapată din campania anterioară) (orientată aproximativ Est-Vest), perpendiculară pe secţiunea magistrală (S I/1993). Stratigrafia cuprinde (de sus în jos) humus-ul actual, nivelul dacic (fără comlexe arheologice şi conţinând material aflat în poziţie secundară), nivel preistoric cu sporadice fragmente ceramice Coţofeni, un strat subţire de amenajare (depus în lentile pentru ivelarea stâncii), stânca nativă.
{Secţiunea I/1996} (orientată NNE-SSV - în prelungirea magistralei; 10/1,5 m). Stratigrafia (de sus în jos): humus actual, nivel dacic de amenajare, stânca nativă. Între m. 4 - 6,6 a fost descoperit un pavaj din piatră de râu, asemănător celui care placa pe alocuri panta interioară a valului cetăţii.
{Secţiunea II/1996} (orientată VNV-ESE; 14/1,5 m) a avut ca obiectiv unele zone ale platoului superior în care au fost identificate la suprafaţă urme de lipitură de perete arse. Stratigrafia (de sus în jos): humus actual, nivel dacic de umplutură a platoului (pigmentat cu lipitură arsă), nivel preistoric slab reprezentat (conţinând materiale arheologice Coţofeni deranjate de amenajarea ulterioară), strat de lut (nivelare), stânca nativă. În profilul de SE al secţiunii, pornind chiar de sub humus s-a conturat (între m. 2 - 5) o alveolare umplută cu pământ pigmentat cu roşu. În m. 1 stânca a fost cruţată pentru a înlocui baza de piatră (?) a unei construcţii dacice. Această alveolare ar fi putut aparţine unei barăci dacice ridicată pe o talpă din lemn. Materialele arheologice, puţine la număr, cuprind ceramică dacică şi aparţinând culturii Coţofeni (au fost descoperite inclusiv două topoare de piatră).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu