.
Pănade | Comuna: Sâncel | Judeţ: Alba | Punct: Sărături | Anul: 2009
Anul:
2009
Epoca:
Epoca bronzului;Hallstatt;Epoca migraţiilor (sec. III - VI)
Perioade:
Epoca post-romană;
Epoca bronzului târziu;
Hallstatt timpuriu
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire;
Aşezare deschisă;
Depozit de bronzuri
Localizare pe hartă:
Județ:
Alba
Localitate:
Pănade
Comuna:
Sâncel
Punct:
Sărături
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Boroffka Nikolaus Deutsches Archäologisches Institut, Eurasien Abteilung, Berlin, Germany
Ciugudean Horia responsabil Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Fântâneanu Cristinel Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Hansen Svend Deutsches Archäologisches Institut, Eurasien Abteilung, Berlin, Germany
Nessel Bianka Freie Universität, Berlin, Germany
Rustoiu Gabriel Tiberiu Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Cod RAN:
Raport:

Obiectivul principal al celei de-a doua campanii desfăşurate în acest punct a fost cercetarea locului de descoperire al unui depozit de bronzuri din perioada târzie a epocii bronzului care în anul 2002 a fost semnalat MNUAI. În campania anterioară nu s-a reuşit depistarea locului depunerii (constând atunci din cca. 40 de obiecte), a fost găsit însă un mic depozit constând din trei obiecte de bronz. Locul de des...coperire se află nu departe de vărsarea pârâului Pănăzii (care marchează şi graniţa cu localitatea învecinată Biia) în Târnava. Pârâul prezintă un interes deosebit din cauza faptului că unul dintre izvoarele care îl alimentează are un conţinut de sare extrem de ridicat.
În această campanie, prin utilizarea detectorului de metale, a fost posibilă recuperarea a cca. 40 de obiecte de bronz (fragmente de spadă, celturi, seceri, fierăstraie, brăţări, ace) care aparţin, cu siguranţă, depozitului predat muzeului din Alba Iulia. În ciuda faptului că toate obiectele nou detectate se aflau în poziţie secundară în urma lucrărilor agricole, modul în care se aflau răspândite a permis reconstituirea locului iniţial al depunerii. În consecinţă, a fost săpată o suprafaţă de 15 x 3 m în care a fost identificată o groapă (diametrul de cca. 1,20 m, adâncimea 1,40 m), pe al cărei fund zăceau mai multe fragmente de vase şi oase de animale de dimensiuni mari. În partea de sus a umpluturii gropii trebuie să se fi aflat bronzurile dispersate mai târziu de lama plugului. Groapa pare să fi fost săpată în afara zonei locuite în epoca bronzului; aşezarea cu care poate fi pusă în legătură probabil era situată pe o terasă joasă şi întinsă aflată pe malul estic al Pârâului Pănăzii şi aparţinând astăzi localităţii Biia.
După cum am mai menţionat, tot aici se mai găseşte o aşezare postromană (sec. 3-4 p.Chr.); în suprafaţa cercetată nu a putut fi surprins nici un complex dar stratul de cultură care corespunde acestei perioade a fost încă o dată confirmat şi au fost recuperate diverse obiecte între care şi fragmente de fibule.
Pe ambele laturi ale Pârâului salin al Pănăzii sunt documentate complexe din perioada târzie a epocii bronzului, pe malul estic, pe terasa mare, o aşezare în vreme ce pe partea de apus, pe o terasă mult mai mică, au fost depuse în mod repetat depozite de bronzuri; momentan au fost recuperate un mic depozit aparţinând fazei Bronz D şi un depozit constând din ca. 80 de obiecte din faza Ha A. Foarte probabil atât aşezarea cât şi depozitele, situate la vărsarea în Târnava a Pârâului Pănăzii, sunt strâns legate de izvorul sărat de la Ocnişoara.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO