.
Sărata Monteoru | Comuna: Merei | Judeţ: Buzău | Punct: Poiana Scoruşului | Anul: 1994
Anul:
1994
Epoca:
Epoca bronzului
Categorie:
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit:
Necropolă
Localizare pe hartă:
Județ:
Buzău
Localitate:
Sărata Monteoru
Comuna:
Merei
Punct:
Poiana Scoruşului
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Șandor-Chicideanu Monica Facultatea de Istorie, Universitatea București
Motzoi-Chicideanu Ion responsabil Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Zaharia Eugenia I. Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Cod RAN:
Raport:

În cursul lunii Iulie 1994 au fost reluate cercetările arheologice de la Sărata Monteoru, judeţul Buzău, în punctul "Poiana Scoruşului", de către un colectiv constituit din dr. Eugenia Zaharia, Ion Chicideanu (responsabil) din partea I.A.B. şi Monica Şandor-Chicideanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, împreună cu o echipă de studenţi. Finanţarea a fost asigurată de către Muzeul Judeţean Buz...ău şi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan".
În punctul amintit, în cursul anilor 1943, 1952 şi 1954, fuseseră întreprinse cercetări arheologice în urma cărora a fost dezvelit parţial un complex de mari dimensiuni, aparţinând fazei Monteoru Ic3 şi interpretat, la aceea vreme, ca reprezentând un rug de incineraţie. În legătură cu aceasta mai fuseseră identificate şi alte complexe, din care unul anterior "rugului". După 1954 săpăturile la obiectivele din epoca bronzului au fost suspendate, cercetarea fiind concentrată asupra cimitirului medieval timpuriu.
În campania din 1994 s-a săpat o suprafaţă de circa 80 m.p., redezvelindu-se parţial complexul, după care săpătura s-a dezvoltat în profunzime. Au fost completate planurile de detaliu ale complexului, fiind înregistrate şi unele elemente nou descoperite, între care o vatră "in situ" suprapusă de ultimul strat de pietre din componenţa complexului. Principalele rezultate constau în observaţiile stratigrafice care au oferit o serie de indicii noi privind structura obiectivului ca şi asupra duratei sale de funcţionare. Aceste observaţii sunt susceptibile să aducă unele modificări privind interpretarea complexului, care se dovedeşte, în continuare, a avea un caracter cu totul aparte în cadrul epocii bronzului, atât prin dimensiunile sale remarcabile, cât mai ales prin complexitatea structurii sale.
S-au recoltat probe pentru analize cu 14C.
Cercetările urmează a fi reluate, cu forţe sporite, în campania viitoare.
În urma unei sesizări a fost salvat şi un mormânt de înhumaţie ce făcea parte din necropola din epoca bronzului de la Năeni, jud. Buzău, punctul "Colarea".

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO