Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Sărata Monteoru | Comuna: Merei | Judeţ: Buzău | Punct: Poiana Scoruşului | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Buzău
Localitate   Sărata Monteoru
Comuna   Merei
Punct
Poiana Scoruşului
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Șandor-Chicideanu Monica Facultatea de Istorie, Universitatea București
Motzoi-Chicideanu Ion responsabil Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Zaharia Eugenia I. Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Cod RAN    47550.01
Raport În cursul lunii Iulie 1994 au fost reluate cercetările arheologice de la Sărata Monteoru, judeţul Buzău, în punctul "Poiana Scoruşului", de către un colectiv constituit din dr. Eugenia Zaharia, Ion Chicideanu (responsabil) din partea I.A.B. şi Monica Şandor-Chicideanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, împreună cu o echipă de studenţi. Finanţarea a fost asigurată de către Muzeul Judeţean Buzău şi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan".
În punctul amintit, în cursul anilor 1943, 1952 şi 1954, fuseseră întreprinse cercetări arheologice în urma cărora a fost dezvelit parţial un complex de mari dimensiuni, aparţinând fazei Monteoru Ic3 şi interpretat, la aceea vreme, ca reprezentând un rug de incineraţie. În legătură cu aceasta mai fuseseră identificate şi alte complexe, din care unul anterior "rugului". După 1954 săpăturile la obiectivele din epoca bronzului au fost suspendate, cercetarea fiind concentrată asupra cimitirului medieval timpuriu.
În campania din 1994 s-a săpat o suprafaţă de circa 80 m.p., redezvelindu-se parţial complexul, după care săpătura s-a dezvoltat în profunzime. Au fost completate planurile de detaliu ale complexului, fiind înregistrate şi unele elemente nou descoperite, între care o vatră "in situ" suprapusă de ultimul strat de pietre din componenţa complexului. Principalele rezultate constau în observaţiile stratigrafice care au oferit o serie de indicii noi privind structura obiectivului ca şi asupra duratei sale de funcţionare. Aceste observaţii sunt susceptibile să aducă unele modificări privind interpretarea complexului, care se dovedeşte, în continuare, a avea un caracter cu totul aparte în cadrul epocii bronzului, atât prin dimensiunile sale remarcabile, cât mai ales prin complexitatea structurii sale.
S-au recoltat probe pentru analize cu 14C.
Cercetările urmează a fi reluate, cu forţe sporite, în campania viitoare.
În urma unei sesizări a fost salvat şi un mormânt de înhumaţie ce făcea parte din necropola din epoca bronzului de la Năeni, jud. Buzău, punctul "Colarea".
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu