Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Reşca (Romula) | Comuna: Dobrosloveni | Judeţ: Olt | Anul: 1996

Anul   1996
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Olt
Localitate   Reşca (Romula)
Comuna   Dobrosloveni
Punct
Sector   
Toponim   Romula
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    126754.01
Raport Au fost întrepirnse săpături în zona denumită "villa suburbană". Ca obiectiv s-a urmărit stabilirea limitei de NV a suprafeţei ocupate de clădirile şi amenajările cartierului de olari. Au fost trasate S 1/1996 cu dimensiunile de 48 x 2 m având acceaşi direcţie cu S 1/1995 şi caseta alfa cu dimensiunile de 8 x 2 m.
{Stratigrafie}: 1. Un nivel cu material ceramic aparţinând culturii Coţofeni. Acestui nivel îi aparţine o groapă numerotată Gr. 4. 2. Din perioada romană s-au delimitat două niveluri, situaţie asemănătoare cu cea din campaniile anterioare.
{Nivelul nr. 1 roman} datează din {sec. II}; în această campanie, în acest nivel, au fost descoperite monede de la
Vespasian, Antoninus Pius (2) şi Marcus Aurelius. Acestui nivel îi aparţin două gropi: Gr. 1 şi Gr. 2. Gr. 1 a fost o groapă de mari dimensiuni, care nu a putut fi cercetată în întregime. Prin S 1/1996 s-a cercetat o suprafaţă de 2 x 6 m din această groapă, care a coborât până la o adâncime de -3,00 m. Considerăm că această groapă, ca şi Gr. 1/1992, a fost săpată pentru exploatarea argilei folosite de olarii atelierului. Ulterior, groapa a fost umplută cu diferite materiale, iar în perioada nivelului nr. 2, a fost astupată printr-un strat consistent de pietriş şi materiale de construcţie fragmentare. În umplutura gropii, sub stratul de nivelare, au fost descoperite numeroase materiale ceramice şi o monedă de la Faustina I.

{Nivelul nr. 2 roman} datează de la {sfârşitul sec. II şi prima jumătate a sec. III} (anul acesta a fost descoperită o singură monedă, de la Gordianus III). Acestui nivel îi aparţin două construcţii, dintre care, una suprapune Gr. 2. Pentru moment nu am putut stabili destinaţia pentru nici una dintre aceste construcţii. În acest nivel a fost identificată şi Gr. 3, din care provine o fibulă cu balama cu corpul în formă de T. S 1/1996 a secţionat {drumul roman}, care a fost amenajat din straturi suprapuse de pietriş şi cărămizi fragmentare. El are o lăţime de cca. 7 m, este gros la centru de 0,40 m, iar la extremităţi grosimea scade la 0,10 m. În final,menţionăm descoperirea în stratul arabil a unui fragment dintr-o oală care se poate data în sec. VI, fără să se ###
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu