Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cârna | Judeţ: Dolj | Punct: La rampa boţogului | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Dolj
Localitate   Cârna
Comuna   Cârna
Punct
La rampa boţogului
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Motzoi-Chicideanu Ion Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Cod RAN    72668.01
Raport În cursul lunii August 1994 au fost efectuate săpături arheologice, în continuarea celor începute în 1992-1993, în localitatea Dunăreni (fostă Cârna), judeţul Dolj, pe malul de sud al lacului Bistreţ, pe grindul Prundu Măgarilor, în punctul "La rampa boţogului". Săpăturile au fost conduse de un colectiv constituit din Ion Chicideanu (responsabil) din partea I.A.B. şi Monica Şandor-Chicideanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, împreună cu o echipă de studenţi.
Cercetările s-au concentrat asupra vestigiilor aparţinând culturii Gârla Mare, fiind deschise 6 suprafeţe şi secţiuni, în suprafaţa totală de circa 140 m.p. Au fost dezvelite cu această ocazie mai multe complexe. Între acestea se remarcă o vatră, a cărei porţiune păstrată avea un diametru de circa 2 m, apoi un complex constituit din fragmente de pământ ars, unele făţuite, printre care s-au găsit două piese din bronz (dălţi-străpungător), două piese din lut pentru decorat ceramica împreună cu un bulgăre din pastă albă folosită la încrustarea ceramicii, ca şi o cantitate cu totul remarcabilă de ceramică - fragmente ca şi vase întregi. Dintr-un alt complex (o groapă), provine şi un cuţit din bronz, fragmentar. În nivelul Gârla Mare cercetat au mai fost descoperite şi alte piese de bronz, dintre care se remarcă un pantantiv întreg şi un rest de turnare.
Cercetarea vestigiilor de pe Prundu Măgarilor prezintă o anume importanţă şi datorită faptului că se află vis-a-vis de necropola de incineraţie de pe insula Ostrovogania, unde în cursul cercetărilor din 1985-1993 au fost descoperite 69 de morminte, din care cea mai mare parte aparţin aceleiaşi culturi.
S-au recoltat probe pentru analize 14C.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu