Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Pantelimonu de Sus | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 2010

Anul   2010
Epoca
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Epoca romană târzie;
Epoca romano-bizantină
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate;
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Pantelimonu de Sus
Comuna   Pantelimon
Punct
Cetate
Sector   Sector Vest
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Băjenaru Constantin
Covacef Zaharia
Gămureac Emilian
Lungu Liviu
Nopcea Cătălin-Mircea
Papuc Gheorghe
Potârniche Tiberiu
Talmaţchi Cristina
Talmaţchi Gabriel
Cod RAN    62618.01
Raport Deoarece în campania din anul 2009 nu s-au desfăşurat săpături în sectorul de V al cetăţii, secţiunile pe care le făcusem (SI şi SII – în interior şi SI-exterior) erau pline de vegetaţie. După curăţenia de rigoare am trasat o secţiune de legătură între SI şi SII pornind, de la acesta din urmă, din dreptul c.2 şi c.3, adică din dreptul zidurilor care apăruseră aici pentru a vedea dacă acestea se leagă de zidurile găsite de Vasile Pârvan, perpendiculare pe incintă, şi regăsite de noi în SI. Secţiunea (SIII) este lată de 3 m şi lungă de 9 m. Săparea noii secţiuni a însemnat, pentru început, mutarea pământului pus de noi în campaniile anterioare, provenit din SI şi, respectiv SII.
Întâmplarea a făcut ca secţiunea trasată de noi să suprapună, parţial, una dintre secţiunile magistrale trasate de Vasile Pârvan astfel încât, la sfârşitul celor două săptămâni am reuşit doar înlăturarea depunerilor acumulate în cei peste 90 de ani. Am depăşit nivelul şanţului „Pârvan” şi am ajuns pe un nivel de distrugere în care apar urme de zidărie. Pe lângă formaţiunile de pietre organizate (ziduri? resturi de ziduri?), apar fragmente ceramice (în special de amfore) cu serioase depuneri calcaroase. Sunt găsite 4 monede, câteva piroane şi o zăbală.
În acelaşi timp am curăţat groapa care apăruse în c.3 din SII un zid şi de unde am recuperat ceramică RSW, de bună calitate, cu o monedă de sec. V. Am acoperit nivelul la care s-a ajuns aici şi am astupat groapa pentru a putea relua cercetarea în campaniile viitoare.
Cert este că despre structurile interioare care s-au aflat în prejma zidului de incintă şi a porţii de SV vom cunoaşte mai multe abia după ce vom reuşi înlăturarea tuturor depunerilor din campaniile lui Vasile Pârvan şi a dărâmăturilor şi umpluturilor intervenite ulterior.
În campaniile viitoare cercetarea se va face în suprafaţă, pe nivele de distrugere, păstrând martori de verificare.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu