Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Alba Iulia | Punct: Catedrala romano-catolică | Anul: 2010

Anul   2010
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII);
Monumente - Restaurare;
Epoca modernă (sec. XIX - XX)
Perioade
Epoca modernă;
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Alba Iulia
Comuna   mun. Alba Iulia
Punct
Catedrala romano-catolică
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Florescu Cristian SC Damasus SRL Braşov
Izdrăilă Gabriel SC Damasus SRL Braşov
Marcu-Istrate Daniela Veronica responsabil SC Damasus SRL Braşov
Cod RAN    1026.07
Raport În perioada 25.10-04.11.2010 la Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia s-a degajat umplutura de pe bolta corului pentru a se permite accesul constructorilor la consolidarea structurii de rezistenţă, aflată într-o stare de conservare foarte proastă. Evacuarea umpluturii s-a realizat sub supraveghere arheologică, deoarece exista posibilitatea păstrării unor urme materiale medievale.
Intradosul bolţii are o lungime de 11 m şi o lăţime de 10,50 m. Pentru o mai bună colectare a informaţiilor şi a materialului arheologic suprafaţa a fost împărţită în patru sferturi, numerotate în sensul acelor de ceasornic, astfel: sfertul 1 - colţul de SE; sfertul 2 - colţul de SV; sfertul 3 - colţul de NV; sfertul 4 - colţul de NE.
S-a constatat faptul că umplutura de pe bolta corului este uniformă, constând dintr-o depunere cenuşie, prăfoasă, cu materiale de construcţii (fragmente de ţigle, de coame, bucăţi de mortar de la prinderea coamelor) şi mortar. De asemenea au mai fost recuperate pietre cioplite şi profilate, fragmente de şindrilă şi fragmente de hârtie între care şi fragmente din ziare de la începutul sec. XX.
S-a constatat că zidul de pe partea sudică a fost refăcut în etapa de restaurare din primii ani ai sec. XX, condusă de inginerul István Möller. Este un zid lucrat din blocuri de piatră, cu dimensiunile în general de 0,60 x 0,40 m, legate cu un mortar albicios, care susţine grinda şarpantei. Pe unul dintre blocurile de piatră este vizibilă inscripţia F. 1911, reprezentând cel mai probabil anul de construcţie a zidului. Zidăria veche observată este realizată din piatră medie şi mare legată cu un mortar cenuşiu.
După degajarea umpluturii au fost vizibile mai multe fisuri, unele dintre ele cu urme evidente de reparaţii. Între cotele de +16,30 +16,15 m, a fost surprins un nivel de pietre de dimensiuni mari şi medii, unele cu urme de cioplire, având rolul de echilibrare a greutăţii care se exercita asupra bolţii.
Concluzia supravegherii arheologice a fost că bolta a suferit intervenţii de consolidare la începutul sec. XX, cu această ocazie fiind refăcut parţial peretele sudic şi fiind înlocuită umplutura veche.
Rezumat
English Abstract The Roman Catholic Cathedral

During the period 25.10-04.11.2010 at St. Michael Roman-Catholic Cathedral in Alba Iulia we uncovered the filling on the arch of the choir in order to allow the access of the constructors to the consolidation of the resistance structure found in a very poor state of conservation. The removal of the filling was carried out under archaeological surveillance, as there was the possibility of keeping some mediaeval traces.
The conclusion of the archaeological surveillance was that the arch had undergone consolidation works at the beginning of the 20th century, and on that occasion we partially rebuilt the southern wall and replaced the old filling.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu