Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Crasna | Judeţ: Sălaj | Punct: Biserica Reformată | Anul: 2010

Anul   2010
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca medievală târzie
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Structură de cult/religioasă;
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Sălaj
Localitate   Crasna
Comuna   Crasna
Punct
Biserica Reformată
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Culic Vasile Daniel Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Pop Horea Dionisiu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Cod RAN    140636.05
Raport Monumentul, cu cod LMI SJ-II-s-A-05043, a fost ridicat, în stil gotic, între 1380-1400 şi a suferit transformări majore cel puţin în anul 1909, prin adăugarea unor colaterale masive.
Cercetarea a vizat o zonă cu plan neregulat care urma să afecteze posibile morminte de înhumaţie. Monumentul nu a mai beneficiat anterior de cercetări arheologice.
Campania anului 2010
Au fost trasate patru unităţi de cercetare în funcţie de traseul instalaţiilor de încălzire proiectate. În acest sens a fost trasat un şanţ S1 (lat de 1 m şi lung de 12,25 m), o casetă S2 (4,6 x 4,8 m), o secţiune mică S3 (3,3 x 1,25 m), o casetă de mici dimensiuni S4 (0,75 x 1 m).
În aceste suprafeţe au fost descoperite parţial sau integral 11 morminte de inhumaţie (M1 în S4; M11 în S2; M2-10 în S1) şi două osuare (O1, aprox. circular în S1 şi S3, cu diametrul de cca. 2 m; O2, patrulater, surprins parţial în S2, cu laturile surprinse pe 2,25 m şi 2,5 m. Ambele au o umplutură din sol maroniu cu pietriş şi oase umane disparate). Mormintele surprinse sunt orientate E-V şi nu aveau piese de inventar. Construcţia colateralei sudice, la 1909, a deranjat probabil o serie de morminte. Prezenţa osuarelor poate fi explicată prin selectarea şi depunerea osemintelor deranjate cu acest prilej. Densitatea mormintelor este vizibil mai mare în vecinătatea edificiului ecleziastic. Stratigrafia verticală este simplă, iar mormintele se conturează clar în argila maronie amestecată cu pietriş. În general, scheletele apar la 1-1,3 m adâncime, iar gropile mormintelor nu pot fi observate decât la adâncirea în sterilul locului. Umplutura superioară a suprafeţelor cercetate constă în nivelări cu sol negru amestecat cu moloz şi cărămidă spartă provenind de la extinderea târzie din 1909. Suprafaţa cercetată este de 39,205 m2.
Cercetarea de la Biserica Reformată Crasna a dus la descoperirea a 11 morminte de inhumaţie, dificil de încadrat cronologic, în absenţa elementelor de inventar funerar. Cu siguranţă acestea nu pot fi datate mai târziu de sec. al XVII-lea, când înmormântările nu se mai practică în jurul edificiilor religioase în Transilvania. [Horea Pop]
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu