Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Aninoasa | Judeţ: Argeş | Punct: Mănăstire | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Mănăstire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Argeş
Localitate   Aninoasa
Comuna   Aninoasa
Punct
Mănăstire
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Iosipescu Raluca-Georgeta Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Naţional, Bucureşti
Iosipescu Sergiu Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
Cod RAN    14003.01
Raport Cercetările arheologice de la fosta mănăstire fortificată Aninoasa (1678-1863) din fostul judeţ Muscel au fost impuse de definitivarea pe sectoare a proiectului de conservare-restaurare a monumentului istoric şi de necesitatea continuării săpăturilor efectuate aici de regretatul Radu Heitel şi de dl. Gheorghe I. Cantacuzino.
A. Paraclisul mănăstirii. Casetele făcute aici au determinat adâncimile de fundaţie ale construcţiei, ulterioară zidului de incintă al mănăstirii, pe care de altfel îl foloseşte ca perete nordic. După studiul de parament al cadrului uşii de acces în bolniţa de sub paraclis s-a putut determina nivelul original de călcare.
B. Curtea interioară. Săpăturile au scos la iveală în întregime fundaţiile foişorului scării de acces în vechile case egumeneşti şi o parte din temeliile fostelor case ale marelui agă Pârvu Vlădescu, lămurind raportul dintre acestea şi perechile de mici băşti, cunoscute anterior drept culoare subterane de refugiu.
Atât în casetele cât şi în secţiunea practicată de la paraclis spre biserică s-au descoperit mormintele unui cimitir; cel mai vechi orizont de înmormântări datat cu o monedă de argint foarte vătămată pare a fi în secolul al XV-lea.
C. Zidul de incintă. Cercetările s-au efectuat mai ales pe exteriorul acestuia dezvelindu-se fundaţiile unui turn-umblătoare pe latura nordică a incintei servind vechile case egumeneşti şi o deosebit de interesantă instalaţie hidraulică din care se remarcă un mare bazin circular de piatră acoperit cu o semicalotă de cărămidă, ale cărei prime asize se păstrează. Construcţia singulară în vechea noastră arhitectură va fi cercetată complet în campania acestui an în legătură cu zidul de incintă şi casele lui Pârvu Vlădescu (cca. 1650).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu