Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Brăduţ | Judeţ: Covasna | Punct: Dealul Rotund – Muntele de Piatră | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Covasna
Localitate   Brăduţ
Comuna   Brăduţ
Punct
Dealul Rotund – Muntele de Piatră
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Székely Zsolt responsabil Institutul Român de Tracologie, filiala Cluj-Napoca
Cod RAN    64050.03
Raport Au fost continuate cercetările arheologice la complexul tumular din epoca bronzului. Au fost trasate 2 secţiuni şi 7 casete, însumând o suprafaţă cercetată de circa 250 m.p.
Pe platoul Dealului Rotund au fost cercetaţi trei tumuli, care au fost parţial distruşi în secolul trecut, (T. 14, 15, 16). Casetele cu dimensiunile de 5 x 5 m, trasate câte două, pe laturile de sud-est şi sud-vest au avut o stratigrafie asemănătoare: sub humusul gros de 18 - 20 cm, se află mantaua tumulului, cu grosimea maximă de 60 cm, sub care se află un strat de cultură de culoare neagră, gros de 20 cm la mijlocul tumulului, care se subţiază spre exterior. În centrul acestor tumuli au fost probabil ciste de piatră, care au fost distruse în secolul trecut. Din aceste ciste provin mai multe lespezi de piatră, în poziţie secundară. Mantaua este formată din pământ de umplutură, de culoare brun - deschis, fără material ceramic. Sub acest strat se află un strat gros de 20 cm, de culoare neagră - închisă, cu multă cenuşă, cărbune, şi multe fragmente de vase.
Materialul ceramic este foarte bogat în forme şi décor, dar totodată este şi foarte fragmentar, doar câteva forme se pot reconstitui. Vasele au fost arse în culoare neagră, cenuşie şi cărămizie - brună. Sunt făcute din pastă amestecată cu pleavă şi paie, cu pietricele mici şi pisate sau din pastă fină.
Fragmentele de vase decorate cu caneluri sau cu benzi umplute cu inciziuni sunt lucrate din pastă fină, cele excizate din pastă cu paie şi pleavă. Vasele cu barbotină sunt confecţionate din pastă cu pleavă şi pietricele.
Formele vaselor sunt variate: a. castroane, b. amfore, c. vase tronconice cu umăr şi gât scurt, cilindric, d. pahare, e. cupe, f. tigaie, g. farfurii cu picior înalt, h. vase strecurătoare.
Mai multe fragmente sunt decorate cu triunghiuri incizate, care alternează cu benzi lustruite şi benzi umplute cu pătrăţele excizate şi cruţate din pastă - tablă de şah. Materialul litic este reprezentat de un topor plat, fără gaură de înmănuşare, confecţionat din opal alb. Acest material ceramic, pe baza formelor şi a decorului caracteristic aparţine culturii Boian, faza Giuleşti.
Se pune problema rostului acestui strat, care apare în trei tumuli. Datorită faptului că, materialul ceramic este foarte fragmentar, şi marea majoritate a lui poartă urme de ardere secundară, presupunem că este vorba de nişte locuri de sacrificiu care se leagă de viaţa spirituală a acestor comunităţi. La nivelul cunoştinţelor noastre altă explicaţie nu le putem da. Urme de oase carbonizate erau foarte puţine, stratul este compact, cu cenuşă, cărbune şi fragmente ceramice, se îngroaşă spre mijlocul tumulului şi se subţiază spre exterior. Acest strat constituie primul nivel al acestor tumuli, după care la începutul epocii bronzului - Scheckenberg B - au ridicat morminte în ciste de piatră.
La 300 m est de acest complex tumular, aflat pe platoul Dealului Rotund, pe malul unui mic pârâu se află o terasă amenajată, de formă ovală, cu dimensiunile de 80 m în direcţia nord-est sud-vest şi 40 m în direcţia sud-est nord-vest. Partea sudică a terasei este mai ridicată, formând un platou rotund. Pe acest platou s-a făcut un sondaj de verificare. La mijlocul şanţului, pe latura sudică au fost descoperite trei vase. S-a deschis o casetă, în care a fost descoperită o groapă circulară, de formă rotundă, cu diametrul de 1 m, în care, în afara vaselor au mai fost descoperite două lame mari de opal, (Pl. I/3-4), un topor - ciocan, (Pl. I/2), cu gaură de înmănuşare de piatră şi untopor cu braţele în cruce din cupru, (Pl. I/1).
Materialul ceramic este reprezentat de un vas - capac cu patru urechiuşe cu găuri, plasate pe marginea fundului, (Pl. II). Vasul este confecţionat din pastă fină, de culoare brun - închisă. Cel de al doilea vas are formă de cupă şi este decorat cu proeminenţe rotunde, aşezate în şir vertical, câte trei, care alternează cu câte două, (Pl. III/3). Vasul a fost confecţionat din pastă zgrunţuroasă de culoare gri - închisă. Cel de al treilea vas este foarte fragmentar, nu s-a putut reconstitui. Este confecţionat din pastă foarte fină, de culoare gri - deschisă, are mai multe proeminenţe plate şi urechiuşe mici, perforate, (Pl. III/1-2).
Această groapă cultică, pe baza materialului ceramic aparţine fazei timpurii a culturii Bodrogkeresztur şi aduce contribuţii importante la dezvoltarea acestei culturi din eneoliticul târziu în această zonă.
Terasa a fost secţionată cu un şanţ de cercetare lung de 80 m. în care au apărut două straturi de cultură. Primul strat aparţine culturii ceramice lineare, cu fragmente ceramice decorate cu note muzicale, topoare în formă de calapod, toporaşe cultice de opal alb. Cel de al doilea strat aparţine epocii bronzului dar materialul ceramic descoperit, în această fază a cercetărilor este încă neconcludent. Pentru a stabili caracterul acestor aşezări, precum şi cu scopul descoperirii mormântului care aparţine groapei cultice a culturii Bodrogkeresztur, în cursul campaniei de săpături din anul 1998, avem intenţia de a continua cercetările.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu