Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Râşnov | Judeţ: Braşov | Punct: Cetatea Râşnov | Anul: 2011

Anul   2011
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Braşov
Localitate   Râşnov
Comuna   or. Râşnov
Punct
Cetatea Râşnov
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Rusu Adrian Andrei responsabil Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Cod RAN    40376.11
Raport Campania anului 2011 s-a limitat doar la supravegherea unor lucrări de reabilitare, contractate şi efectuate la dispoziţia beneficiarului. În Cetatea de jos s-au verificat structurile de zidărie care urmau să fie supraînălţate, după prăbuşirea lor în anii 2009-2010. Nivelul suprafeţei interioare a fost, de asemenea, refăcut cu pământ redistribuit din amenajările fostului antreprenor italian. S-a urmărit traseul unui cablu electric de putere, care să refacă alimentarea cetăţii (exterioare de est şi nord). S-au continuat degajările stâncilor de lângă curtina de est a Cetăţii de sus. În acelaşi sector au fost obţinut şi materiale arheologice purtate (dacice, medievale şi premoderne). Cele mai importante sunt ghiulele de fier (sec. XVII), câteva vârfuri de săgeată, cahle figurate (sec. XVI-XVII).
În Cetatea de sus s-a supravegheat eliminarea unei instalaţii de lemn putrede şi amenajarea unor sifoane de dren (cea mai importantă descoperire, o gardă de sabie, din secolul al XVI-lea). Mai importantă a fost degajarea completă a interiorului Turnului adosat Turnului gotic (în colţul de nord-est). Interiorul a fost umplut foarte târziu, datorită degradărilor din secolul XX. Pe crăpăturile stâncilor au apărut materiale dacice importante (vase întregibile, două fibule, un pinten) şi câteva fragmente de cahle din secolul al XV-lea, provenite din dotaţiile Turnului gotic (cavaler în turnir, o Răstignire, cu smalţ policrom).
Materialul dacic a fost predat spre studiu lui Daniel Cioată de la Muzeul Judeţean Mureş.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu