Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Căscioarele | Judeţ: Călăraşi | Punct: D'aia Parte | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Călăraşi
Localitate   Căscioarele
Comuna   Căscioarele
Punct
D'aia Parte
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Şerbănescu Done responsabil Muzeul de Arheologie Oltenița
Cod RAN    101733.04
Raport S-au continuat săpăturile arheologice de salvare, începute în anul 1989, în necropola eneolitică. În campania din vara anului 1997 s-au descoperit cinci morminte de înhumaţie. Scheletele erau aşezate în poziţie chircită, moderat, pe partea stângă, orientate cu craniul spre est. Poziţia braţelor este diferită, fie că ambele mâini sunt îndoite din cot şi îndreptate spre craniu, fie că mâna dreaptă este întinsă uneori spre femurul piciorului drept. Adâncimea de înhumare variază între 0,30 m şi 0,75 m. În două morminte, lângă schelete, erau depuse ofrande: un vas de lut şi o teslă şlefuită din rocă gălbuie. În alt mormânt, în jurul craniului, se aflau bulgăraşi de ocru.
În cele trei campanii arheologice efectuate până în prezent în punctul "D-aia parte" de la Căscioarele, jud. Călăraşi (1989, 1992 şi 1997) au fost descoperite, în total, 28 morminte de înhumaţie. Pe baza studiului materialului arheologic recoltat, putem preciza că în această necropolă s-au făcut înhumări ce datează din faza de tranziţie de la civilizaţia Boian, la civilizaţia Gumelniţa, fiind necropola cu cele mai multe morminte din această perioadă descoperite în ţara noastră.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu