Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Orăştie | Judeţ: Hunedoara | Punct: Autostrada Orăştie - Sibiu, Lot 1 (Orăştie -Sebeş), km 00+000 - 24+110 | Anul: 2011

Anul   2011
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Epoca bronzului;
Latene;
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Neolitic;
Epoca romană;
Epoca medievală mijlocie;
Epoca bronzului;
La Tène
Categorie
Civil;
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire;
Descoperire funerară
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Orăştie
Comuna   Municipiul Orăştie
Punct
Autostrada Orăştie - Sibiu, Lot 1 (Orăştie -Sebeş), km 00+000 - 24+110
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bocan Ionuţ Muzeul Naţional de Istorie a României
Damian Paul responsabil Muzeul Naţional de Istorie a României
Dumitraşcu Emil Muzeul Naţional de Istorie a României
Ene Daniel Lucian Muzeul Naţional de Istorie a României
Ene Edmond-Silviu-Iulian Muzeul Naţional de Istorie a României
Streinu Marius Muzeul Naţional de Istorie a României
Cod RAN    87647.29
Raport Evaluarea potenţialului arheologic între km 0+000-24+110 a fost determinată de construirea lotului 1 (Orăştie-Sebeş) din viitoarea investiţie „Autostrada Orăştie-Sibiu", cale de acces rutier care va face legătura între varianta de ocolire la nivel de autostradă Deva-Orăştie şi varianta de ocolire a oraşului Sibiu.
Obiectivul general al evaluării a fost determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, a structurilor, complexelor, artefactelor sau ecofactelor din zona afectată de lucrările de construire. În cazul descoperirii unor vestigii arheologice, cercetarea a urmărit distribuţia spaţială a acestora, stratigrafia zonei, caracterul şi starea lor de conservare. În legătură cu acest ultim aspect a fost necesară şi evaluarea riscurilor pentru patrimoniul cultural din zonă în relaţie cu implementarea proiectului de construire.
Tronsonul traversează zona sudică a Culoarului Orăştie, fiind aproximativ paralel cu râul Mureş. Dacă în zona Orăştie autostrada se desfăşoară pe o largă deschidere (umplută cu depozite sedimentare miocene), aceasta îşi continuă apoi traseul prin zona nordică a pintenului cristalin al Munţilor Sebeş. De asemenea, în acest tronson ea traversează râurile Cugir, Tărtăria şi Pianu.
În bibliografia de specialitate, în zona Orăştie-Sebeş erau cunoscute zone arheologice, dar şi descoperiri/informaţii arheologice întâmplătoare, acestea din urmă fiind mai greu de localizat în teren în lipsa unor date topografice certe, databile în diferite epoci istorice1. Noi informaţii au fost obţinute de către Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, prin cercetările arheologice de tip perieghetic realizate în anul 20082.
Evaluarea potenţialului arheologic pe lotul 1 (Orăştie-Sebeş) km 0+000-24+110 a constat, pe lângă studiul documentelor de arhivă şi a cercetării arheologice de tip perieghetic, şi în efectuarea a 663 secţiuni de sondaje, cu dimensiuni variabile (3-12 × 1,30 m), executate cu două utilaje de tip buldoexcavator cu lamă de taluz (Foto 1). Poziţionarea secţiunilor de sondaj s-a făcut în funcţie de relief, acestea fiind dispuse perpendicular şi longitudinal faţă de axul autostrăzii. Sondajele arheologice au pus în evidenţă existenţa a 11 situri arheologice la km 3+750-3+950 (zonă de habitat din epoca bronzului), km 4+900-5+150 (epoca bronzului), km 8+450-8+600 (epoca bronzului), km 8+650-8+950 (zonă de habitat din epoca medievală), km 9+650-10+150 (epoca La Tène şi o zonă de habitat de epoca romană), km 11+250-11+600 (epocă romană), km 14+100-14+500 (epoca bronzului), km 15+100-15+300 (epoca La Tène şi epoca romană), km 20+550-20+870 (epoca bronzului, epoca medievală timpurie), km 21+200-21+400 (epocă neolitică), km 21+500-21+800 (epoca bronzului). Toate siturile urmează să fie cercetate preventiv, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în vederea parcurgerii procedurii de descărcare de sarcină arheologică.
Note:
1. V. Moga, H. Ciugudean (editori), Repertoriul arheologic al judeţului Alba, Alba Iulia, 1995; S. Luca, Repertoriul arheologic al judeţului Hunedoara, Alba Iulia, 2005.
2. Raportul privind rezultatele cercetării de teren efectuate în scopul întocmirii diagnozei arheologice pentru traseul autostrăzii Orăştie-Sibiu (coridorul I) pe teritoriul judeţului Hunedoara (MCDR) şi pe teritoriul judeţului Alba (MNUAI).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu