Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Nucet | Judeţ: Dâmboviţa | Punct: Mănăstire | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Mănăstire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Dâmboviţa
Localitate   Nucet
Comuna   Nucet
Punct
Mănăstire
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    68299.01
Raport Situat la 16 km sud de Târgovişte, pe malul stâng al Dâmboviţei, ansamblul monastic s-a deteriorat progresiv după 1863, prezentându-se la începutul lucrărilor de restaurare-conservare din 1996, în proporţie de 80%, în stare de ruină avansată.
Prioritatea consolidării de urgenţă a bisericii ne-a dat posibilitatea investigării monumentului principal. Din perimetrul de cca. 3.600 mp. al ansamblului, deocamdată s-au putut executa investigaţii pe laturile de nord şi est (relativ mai bine păstrate) prin cinci secţiuni şi o casetă ce însumează 110 mp.
S-au stabilit, până în prezent, numai etapele de construcţii, nivele de călcare şi etapizarea acestora, după cum urmează:
- anterior construcţiei din materiale durabile, atestată documentar, a existat probabil un schit din lemn, identificat printr-un strat de var, fragmente de cărămizi şi frescă, etapă datată, probabil, în prima jumătate a sec. XV.
- din ansamblul ridicat de ctitorul atestat documentar, Gherghina Pârcălav, în jurul anului 1500, se păstrează parţial, turnul de intrare de pe latura nordică şi s-a identificat zidul de incintă şi un rând de chilii pe ambele laturi cercetate.
- din etapa Eanache Văcărescu, 1712, s-a putut identifica în secţiunea I, fundaţia absidei altarului, lipită la exterior de cea a bisericii actuale, cât şi fragmente de frescă anterioară anului 1712.
- între 1738 - 1746, Barbu Văcărescu aduce modificări esenţiale, fortificând ansamblul cu o nouă incintă la 1,5 m exterior, de cea veche şi refăcând etajul turnului-clopotniţă transformându-l în paraclis, inclusiv un corp de chilii lipite de turn, spre vest, cu rol de casă egumenească.
- alte prefaceri au fost executate pe aceleaşi laturi în anii 1816 - 1821 când printre altele se ridică şi actualul turn-clopotniţă de pe latura estică.
- etapa ultimă din anii 1840 - 1849 ce a avut ca scop, o dată cu demolarea vechii biserici, ridicarea celei actuale nu poate fi încă detaliată din lipsa cercetării.
În 1998, o dată cu încheierea cercetării pe laturile de nord şi est, ne propunem şi cercetarea bisericii actuale cât şi a celorlalte presupuse în acelaşi perimetru.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu