Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Capidava | Comuna: Topalu | Judeţ: Constanţa | Punct: Sectorul X extramuros | Anul: 2014

Anul   2014
Epoca
Epoca medievală timpurie (sec. VII-XIII);
Epoca medievală târzie (sec. XIV-XVIII)
Perioade
Epoca medievală timpurie;
Epoca medievală
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Capidava
Comuna   Topalu
Punct
Sectorul X extramuros
Sector   terasa B
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Dobrinescu Cătălin Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Kelemen Beatrice Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Pinter Zeno-Karl Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Urduzia Claudia Muzeual Naţional Brukenthal Sibiu
Cod RAN    63063.10
Raport Perioada de desfăşurare a campaniei: 07 - 19 iulie 2014

Suprafaţa cercetată: Cercetarea din acest an a continuat cercetările anterioare din anii 2010-2013 de la Capidava, sector X, terasa B şi s-a concentrat în special asupra cimitirului medieval de aici. Pe de o parte a continuat cercetarea în secţiunile deschise în anul anterior (S II, de 2 x 7,50 m), pe de altă parte au fost deschise două noi secţiuni, S III (10 x 2 m) şi S IV (8 x 2 m), la vest de secţiunile S Ib (10 x 3 m) şi respectiv S II.
Cercetările s-au concentrat în special pe dezvelirea mormintelor de înhumaţie din necropola medievală, din care 5 morminte au fost cercetate anterior în campania 2010 şi 4 în campania 2013. În acest scop în anul 2014 au fost deschise două noi suprafaţe (S III şi S IV) la vest de secţiunile S Ib şi respectv S II. S-a lucrat de asemenea în continuare în secţiunea S II. Noile suprafeţe, ca şi continuarea cercetării în cele vechi, au permis descoperirea şi cercetarea a 8 noi morminte de înhumaţie toate orientate V-E, din care 7 aparţin unor copii şi unul singur unui adult, după cum urmează:
M 11 – mormânt de copil (7-8 ani), descoperit în secţiunea S II, la 2,30 - 2,40 m de capătul de sud al acesteia. Scheletul şi întreaga suprafaţă a gropii sunt acoperite de numeroase pietre de
dimensiuni medii. Groapa nu se poate distinge de pământul din jur, dar după aranjarea pietrelor se poate deduce că groapa era dreptunghiulară cu colţurile rotunjite. Din inventarul mormântului au fost recuperate: un fragment dintr-un obiect de fier (de lângă femur), o verigă de bronz (din zona capului), un pandantiv globular de sticlă (de sub clavicula stângă). Dimensiuni: 0,75 x 1,60 m. Adâncimea la conturare: - 0,40 m. Adâncimea finală: - 0,55 m.
M 12 – mormânt de copil (38 săptămâni prenatale), descoperit în capătul nordic al secţiunii S III. Suprafaţa mormântului a fost acoperită cu pietre, imediat deasupra defunctului. Groapa nu se poate distinge de pământul din jur, dar după modul de aranjare a pietrelor sus menţionate se poate deduce că groapa avea formă aproximativ ovală. Dimensiuni: 0,44 x 0,58 m. Adâncimea la conturare: - 0,60 m. Adâncimea finală: - 0,73 m.
M 13 – mormânt de copil (18-24 luni), descoperit imediat la sud de casetarea făcută anul trecut la S Ib, cu posibilă ofrandă animală. Din zon capului a fost recuperată o verigă de bronz. Adâncimea la conturare: - 0,77 m. Adâncimea finală: - 0,88 m.
M 14 – mormânt de copil (6-9 luni), descoperit în capătul de nord al secţiunii S IV. Umplutura gropii se distinge greu de pământul din jur. Forma gropii este dreptunghiulară cu colţurile rotunjite. Dimensiuni: 0,60 x 0,25 m. Adâncimea la conturare: - 0,55 m. Adâncimea finală: - 0,70 m.
M 15 – mormânt de copil (5-6 ani), descoperit în secţiunea S III. Groapa se distinge doar ca şi consistenţă de pământul din jur. Forma este dreptunghiulară cu colţurile rotunjite. Din inventarul mormântului a fost recuperat: un fragment dintr-un obiect de fier (din zona inferioară a coastelor, partea stânga), un fragment dintr- un pieptene de os (din zona capului). Dimensiuni: 1,50 x 0,60 m. Adâncimea la conturare: - 0,70 m. Adâncimea finală: - 0,90 / 0,95 m.
M 16 – mormânt de copil (3-4 ani) aflat parţial în S III. S-a făcut o casetare pentru descoperirea sa integrală. Groapa nu se distinge decât ca şi consistenţă de pământul din jur şi are formă aproximativ ovală. Unul dintre braţe se află pe bazin, celălalt pe abdomen. Dimensiuni: 0,40 x 0,72 m. Adâncimea la conturare: - 0,80 m. Adâncimea finală: - 1,05 m.
M 17 – mormânt de adult (24-34 ani, sex posibil masculin), descoperit în secţiunea S III. Groapa se distinge doar ca şi consistenţă de pământul din jur. Forma ei este aproximativ ovală. Din inventarul mormântului a fost recuperat: un fragment dintr-un obiect de fier (din zona inferioară a coastelor, partea stânga), o brăţară fragmentară. Din zona bazinului au fost recuperate mai multe oase de copil. Braţele sunt aşezate pe lângă corp, dar cele ale antebraţului stâng sunt deranjate. Dimensiuni: 1,80 x 0,65/0,70 m. Adâncimea la conturare: - 0,80 m. Adâncimea finală: - 0,95 m.
M 18 – mormânt de copil, descoperit în martorul dintre secţiunile S Ib şi S III.
M 19 – mormânt de copil (38-40 săptămâni prenatale), descoperit în martorul dintre secţiunile S Ib şi S III, la 0,60 m sud de picioarele M 15. Groapa nu se poate distinge de pământul din jur. Lipsesc oasele de la picioare. Dimensiuni: 0,28 x 0,20 m.
Adâncimea la conturare: - 0,70 m. Adâncimea finală: - 0,75 m.
Inventarul mormintelor descoperite în campania 2010 (inel cu pentagramă, un cercel verigă şi doi butoni-pandantivi, toate din bronz) au dus la datarea mormintelor în secolul al X-lea – începutul secolului XI. Inventarul recuperat în campania 2014 din mormintele
M 11 - M 19 (brăţară, verigi de bronz, pandantiv globular de sticlă),
sugerează o datare asemănătoare şi apartenenţa la acelaşi orizont de înmormântare.
În marea sa majoritate, materialul arheologic recuperat constă în oase umane şi animale. Oasele umane au fost descoperite în mare parte în conexiune anatomică, în morminte. Cele animale au fost descoperite disparat, în stratul de cultură din zonă. Ambele au fost trimise pentru analize la Centrul de Biologie Moleculară din cadrul Institutului de Cercetare în Bio-Nano-Ştiinţe al Universităţii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, cele animale urmând să facă obiectul unui articol de specialitate în curând. Din stratul de cultură au fost recuperate de asemenea mai multe materiale ceramice, care împreună cu materialul din inventarul mormintelor M 11 – M 19, se află în depozitul şantierului. Cronologic, materialul descoperit în cele nouă morminte poate fi atribuit, ca şi cel descoperit în anii anteriori, secolului al X-lea – începutul secolului XI. Cele două monede descoperite din stratul de cultură au fost predate pentru determinare Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Obiective cercetării sistematice din anul 2014 sunt:
a. Continuarea cercetărilor arheologice sistematice întrerupte în anul 2013.
b. Extinderea cercetărilor arheologice în zona centrală a aşezării neolitice
c. Extinderea cercetărilor arheologice şi în partea de est (ne cercetată până în prezent)17
Rezultatele cercetărilor şi interpretarea lor:
În această campanie în prima fază au fost continuate cercetările în suprafaţa Su2, întrerupte în anul 2013. această suprafaţă având dimensiunile de 8 X 8 m. În a doua fază a cercetărilor arheologice, a fost deschisă o nouă suprafaţă la aprosimativ 100 m sud-vest de suprafaţa Su2. Noua suprafaţă fiind denumită Su3 şi având dimensiunile de 6 X 4 m, orientată V-E. (Fig. 1)
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu