Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Căşeiu | Judeţ: Cluj | Punct: Căşeiu-SAMVM | Anul: 2014

Anul   2014
Epoca
Epoca romană târzie (sec. II-IV)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Cluj
Localitate   Căşeiu
Comuna   Căşeiu
Punct
Căşeiu-SAMVM
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Isacu Adriana Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Cod RAN    56675.02
Raport În anul 2014, scopul campaniei l-a constituit continuarea cercetării în zona barăcilor din praetentura dextra. S-a curăţat caseta S XLIII (începută în 2013, orientată nord-sud cu dimensiunile de 5 x 3 m) şi a fost extinsă la dimensiunile secţiunii S XLII, din 2011, respectiv 10 x 4 m.
Pe toată suprafaţa casetei S XLIII s-a surprins un strat compact de ţigle şi cărămizi, provenite din acoperişul barăcii. Stratigrafia orizontală a relevat o aglomerare de pietre între metri
2-3, respectiv bolovani de carieră şi râu, unii dintre aceştia ajungând în umplutura pereţilor de lemn ai barăcii. Baraca are două faze de construcţie, ambele din lemn, fapt constatat şi de campania din 2010. Urmele pereţilor celor două faze se disting prin umpluturile diferite şi contextul stratigrafic. În faza I, umplutura gropii de implantare a pereţilor arată că aceştia erau construiţi din bârne placate cu scânduri acoperite cu mortar. În a doua fază, scândurile fixate pe bârnele de susţinere sunt acoperite cu împletitură de nuiele căptuşită cu chirpici. Nivelul de călcare, în ambele faze ale construcţiei, constă dintr-un strat de pământ bine bătătorit, în consistenţa căruia se disting pigmenţi de arsură, fragmente de cărămizi, dar şi artefacte (cu precădere fragmente ceramice). Din punct de vedere al planimetriei, se remarcă o diferenţă minoră între suprapunerea pereţilor barăcii în cele două faze de construcţie: pe latura sudică, peretele exterior din faza a doua suprapune aproape integral peretele fazei anterioare; pe latura nordică, ductul pereţilor celor două faze este identic. S XLIII nu a surprins un strat compact de arsură pe laturile lungi ale casetei, ci parţial în zona nordică şi cea sudică s-a constatat un nivel intens de arsură, ceea ce confirmă faptul că barăcile din faza a doua au fost parţial incendiate, după părăsirea castrului.
Materialul arheologic este diversificat şi specific descoperirilor dintr-un astfel de complex arheologic: ceramică (fragmente de farfurii, străchini, boluri, oale); cuie şi piroane din fier; obiecte de bronz (ţinte, aplici fragmentare, pandantive).
Cercetarea exhaustivă a pratenturii dextra, chiar dacă nu aduce elemente noi, este necesară din perspectiva integrării castrului de la SAMVM în proiectul vizând integrarea limes-ului provinciei dacice pe lista monumentelor UNESCO.
Trebuie remarcat şi faptul că din acest an, comunitatea locală şi-a manifestat interesul pentru situl arheologic SAMVM, care va avea un loc aparte în cadrul Centrului de Informare Turistică de la Căşeiu. În acest sens s-a stabilit un program concret de colaborare între MNIT, prin responsabilul de şantier, şi reprezentanţii Centrului. Se are în vedere organizarea unei miniexpoziţii în cadrul centrului, cu postere şi artefacte; realizarea de panouri explicative în zona castrului; includerea sitului pe traseele turistice din zonă.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu