Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Războieni-Cetate | Comuna: Ocna Mureş | Judeţ: Alba | Punct: Grajduri-CAP | Anul: 1997

Anul   1997
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Războieni-Cetate
Comuna   Ocna Mureş
Punct
Grajduri-CAP
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bota Emilian responsabil Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Ciongradi Carmen Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Ruscu Dan Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Ruscu Ligia Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN    1856.01
Raport S-a trasat o secţiune de 20 x 2 m, în care s-a ajuns în anumite puncte la o adâncime de 1,55 m. Secţiunea a fost trasată în interiorul castrului, perpendicular pe latura de N. A fost surprins interiorul unor barăci cu două faze de lemn şi o fază de piatră.
Prima fază de lemn este constituită dintr-o structură de stâlpi de lemn în punctele de rezistenţă, între care pereţii erau construiţi din împletitură de nuiele şi chirpic. Urma peretelui are o grosime de 35 cm, iar groapa de par din colţ are un diametru aproximativ de 60 cm.
În faza a doua de lemn, baraca are un plan similar cu cea din faza I, însă structura pereţilor este mai solidă. Pereţii au grosimi cuprinse între 50 şi 70 cm.
Deasupra acestei faze au fost descoperite urme ale unei a treia faze, din piatră, din care s-au păstrat însă doar substrucţiile extrem de distruse ale zidurilor cu o lăţime de 80 cm (o singură asiză, foarte subţire, de pietre, care făceau parte din fundaţie şi erau legate între ele cu lut).
Şirul de barăci era probabil mărginit de un portic din lemn. A mai fost descoperit un drum, între două şiruri de barăci, cu o lăţime de aproximativ 4 m. La vest de acesta apare un alt zid de baracă din faza de piatră, mai bine păstrat, care a putut fi surprins în stratigrafie orizontală şi care suprapune, aproape perfect, barăcile din fazele de lemn anterioare.
Materialul arheologic constă din fragmente ceramice, tegule cu ştampila alei I Batavorum şi a legiunii V Macedonica, precum şi monede: în glie a fost descoperit un antoninian de la împărăteasa Salonina, databil între 257-258 (RIC V.1, p. 111, nr. 29; p. 114, nr. 64).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu